Naar verwachting neemt Audi, naast de A7 Sportback en de R8 Spyder met V8-motor, nog enkele verrassingen mee naar de Autosalon van Parijs. De hardnekkigste geruchten gaan over een S1 en een roadster-uitvoering van de R4 e-tron Concept.

De geruchten zwellen aan: Audi onthult in Parijs de Audi R4 e-tron Roadster, een open versie van de R4 e-tron Concept die begin dit jaar op de autoshow in Detroit werd getoond (bovenste foto). Die conceptcar was voorzien van twee elektromotoren met maximaal 204 pk die de achterwielen aandreven. De tweezitter had slechts 5,9 seconden nodig om vanuit stilstand de 100 km/u te bereiken en kon daarna doorgaan tot 200 km/u. Het 400 kg wegende pakket van lithium-ion accu’s zorgde voor een 40:60-verhouding in auto-gewicht. De elektrische roadster kon 250 km rijden alvorens de batterijen moesten worden opgeladen.

Algemeen wordt aangenomen dat de nu te presenteren roadster-variant dezelfde aandrijving krijgt. Wel zal de nieuweling bijna 100 kg minder wegen doordat er geen dakconstructie nodig is. De body zelf bestaat uit Audi’s zogenaamde Auto Space Frame-technologie, lichtgewicht aluminium versterkt met koolstofvezel. De in Parijs te tonen R4 e-tron is wederom een conceptcar. Uiteindelijk zal er een productie-R4 op de markt komen, hoewel deze mogelijk niet elektrisch wordt aangedreven.

Verrassing nummer 2 is al door spionage-fotografen gesignaleerd: de Audi S1. Dit model is het sportieve broertje van de compacte A1 die vanaf deze maand in de showrooms staat. De buiten- en binnenkant van de ‘hot hatch’ S1 zullen sportieve features hebben zoals een bodykit, stijvere vering en sportstoelen. Daarnaast verwachten we de kenmerken van de S-serie terug te vinden. Audi toonde al enkele sportief uitgedoste Audi’s A1 tijdens de Wörthersee Tour 2010 (onderste foto).

Net als de andere snelle, compacte modellen uit de Volkswagen Groep ligt de 1,4 liter TSI-benzinemotor in de lijn der verwachting. Volgens de geruchtenmachine produceert deze in de S1 een vermogen van 180 pk. Daarmee wordt deze rappe nieuwkomer even sterk als zijn broertjes Seat Ibiza Cupra, Volkswagen Polo GTI en Skoda Fabia RS. Naar verwachting komt de S1 in 2011 op de markt. Meer duidelijkheid hopen we te verkrijgen tijdens de Autosalon van Parijs, die begin oktober van start gaat.