Saab heeft een prototype elektrische auto vervaardigd die over 2 weken wordt gepresenteerd op de Autosalon van Parijs. Het is een van de zeventig exemplaren die tot 2012 uitgebreid in de praktijk getest en geëvalueerd worden, als onderdeel van het verdere ontwikkelingsproces. “Tegen 2015 schat men jaarlijks 500.000 elektrische auto’s wereldwijd te verkopen en Saab heeft zich als doel gesteld een groot deel voor zijn rekening te nemen in dit belangrijke, groeiende segment.”

De Saab 9-3 ePower is de eerste stationwagon die volledig elektrisch wordt aangedreven. Dat gebeurt met een elektromotor die maximaal 135 kW (184 pk) naar de voorwielen stuurt, plus een ‘single speed’ automatische versnellingsbak. Dankzij het koppel, dat in elektrische auto’s direct beschikbaar is, kost de sprint vanuit stilstand tot 100 km/u slechts 8,5 seconden. De topsnelheid van de 9-3 ePower ligt op 150 km/u.

Saab heeft gekozen voor lithium-ion batterijen met een hoge energiedichtheid. Dat heeft een aantal voordelen. Het eerste pluspunt is een betere prestatie ofwel groter bereik: de toch niet kleine 9-3 ePower kan tot 200 km ver rijden. Daarnaast wegen de accu’s minder. Ze kunnen onder verhoogde spanning worden geladen, wat de laadtijd (normaal 3 tot 6 uur) reduceert. Een ander voordeel is dat de capaciteit van deze batterijen geen limiet kent. Aan de andere kant zijn de accu’s ontworpen om nog betrouwbaar te werken met een minimum vulcapaciteit van slechts 12 procent.

Het Scandinavische ontwikkelingsteam – Saab werkt in dit project samen met diverse partijen – heeft er verder voor gezorgd dat de accu’s nog functioneren in een omgevingstemperatuur lager dan -30 graden Celsius. De batterijen worden, ingekapseld en wel, onder de bodem van de auto worden geplaatst. Dat is veiliger in het geval de elektrische auto betrokken raakt bij een crash. Op die plek nemen ze geen bagageruimte in, een ander pluspunt. De lithium-ion accu’s hebben het Nordic Ecolabel gekregen voor duurzaamheid – ook tijdens het productieproces. Ze hebben een levensduur van circa 10 jaar.