Toyota heeft bekendgemaakt dat het met een nieuw hybride model komt in de compacte klasse. Algemeen wordt aangenomen dat het gaat om de nieuwe Yaris. De productie zal plaatsvinden in het Franse Valenciennes.

Gisteren maakten de Toyota Motor Corporation en Toyota Motor Europe de komst van een kleine, hybride auto bekend. De productie start in 2012. In de verklaring zegt Toyota: “Deze beslissing past in de Toyota-strategie om de full hybrid technologie uit te breiden naar een steeds groter aantal modellen.” Tegen 2020 wil het concern van alle Toyota- en Lexus-modellen een hybride versie verkopen.

Hoewel Toyota geen modelnaam noemt wordt in de media algemeen aangenomen dat het gaat om de hybride Yaris. Volgend jaar wordt een nieuwe generatie van deze compacte hatchback verwacht. De Europese productie van dit model vindt al sinds 2001 plaats in Valenciennes in Noord-Frankrijk. De fabrikant gaat nu 53 miljoen euro investeren om in deze fabriek ook hybrides te kunnen bouwen.

Eerder paste Toyota een vergelijkbare strategie toe bij de Auris, die nu in Groot-Brittannië van de band loopt. Dat legde het concern geen windeieren. De productie in dit (eerste) productiejaar is al bijna volledig de fabriek uit. Met de komst van een hybride Yaris heeft Toyota een antwoord klaar voor concurrent Honda, die deze week in Parijs de hybride Honda Jazz zal presenteren.