Saab staat een jaar op eigen benen en viert dat met de Independence Edition van de 9-3. Omdat het jaar 2011 ook nog eens 25 jaar na de lancering van de eerste Saab Cabriolet valt, is gekozen voor een cabriolet-uitvoering.

Afgelopen week was het feest in Trölhattan, het hoofdkwartier van Saab. Het Zweedse merk vierde dat het een jaar onafhankelijk is van voormalig eigenaar General Motors. De viering wordt luister bijgezet door de lancering van de Saab 9-3 Cabrio Independence Edition.

De oplage van de Independence Edition beperkt zich tot 366 exemplaren: een voor elke dag van het eerste jaar van onafhankelijkheid, plus een voor een nieuw jaar op eigen benen. Het oplagenummer wordt vermeld op de achterzijruiten. Saab Nederland heeft een ‘handvol exemplaren’ van de gelimiteerde editie weten te bemachtigen, dus de speciale cabrio komt ook in de vaderlandse showrooms te staan.

De Independence Edition is gebaseerd op de Griffin Aero, voorzien van de 220 pk sterke, tweeliter turbo-benzinemotor met directe injectie en variabele kleptiming. Hij wordt geleverd met een automatische versnellingsbak die zes verzetten heeft.

De speciale editie is gespoten in de unieke Amber Orange metaalkleur. Hij is uitgerust met 5-spaaks 18 inch aluminium wielen met glanzend chroom/zwarte afwerking. In het interieur komt de oranje kleur terug als stiksels en biezen op het lederen sportstuur en de beige, lederen sportstoelen. Ook delen van het instrumentenpaneel, deurklinken, de handrem en versnellingspook zijn met leder afgewerkt. Daarnaast is koolstofvezel toegepast.

De Saab 9-3 Cabrio Independence Edition debuteert in ons land op de AutoRai. Eind april zijn de Nederlandse exemplaren al leverbaar, à 63.350 euro.