Dit weekend, tijdens de Formule 1-races op de Nürburgring, debuteert de Mercedes-Benz C63 AMG Coupé Black Series. Het ontwerp van de Black Series schreeuwt ‘performance car’ en onder de motorkap is het niet anders.

Eerder al lieten we gelekte foto’s zien maar nu is ‘ie er officieel: de C63 AMG Coupé Black Series van Mercedes-Benz. En hij stelt niet teleur. De achtcilinder 6,3 liter V8-motor is speciaal voor deze tweezitscoupé fijngeslepen, met dank aan techniek uit de SLS AMG. De voorlopig vastgestelde sprinttijd (0-100 km/u) stelt niet teleur: 4,2 seconden. De motor kan dan ook 517 pk en 620 Nm koppel wegzetten. De zeventraps Speedshift MCT-transmissie – te bedienen met flippers aan het stuurwiel – biedt vier schakelmethoden, inclusief dubbele koppeling en ‘race start’.

De Black Series is voorzien van zogenaamde ‘coil-over’ ophanging zoals die wordt gebruikt in de motorsport. Deze ophanging kan worden ingesteld naar persoonlijke voorkeur. Met een opnieuw getunede ABS en een nieuw ontwikkeld remsysteem kun je met een gerust hart de prestaties van dit zwarte beest uitproberen. De ESP kan daarbij naar keuze worden uitgezet of ingesteld op ‘sport handling mode’. Mercedes geeft als voorlopige cijfers een gemiddeld verbruik op van 12,2 l/100 km – dat is 1 op 8,2 – en een CO2-uitstoot van 286 g/km.

De Black Series kent een iets wijdere spoorbreedte, 40 mm aan de voorzijde en 79 mm achteraan, dan de normale C63. De 19 inch lichtmetalen wielen hebben een titaniumgrijze kleur. De wielkasten en luchtinlaten erop zijn wat groter dan bij de reguliere C63 AMG, wat de Black Series een prominente aanwezigheid geeft. Aan de voorzijde helpen de grote luchtinlaten die de zwarte splitter omgeven. De achterzijde is subtieler, met een diffuser en een spoilerlip op het kofferdeksel, maar heeft dan weer vier indrukwekkende uitlaatpijpen.

De sportieve uitstraling zet zich voort in de auto. Het zwarte materiaal Dinamica microvezel is veelvuldig toegepast, in combinatie met zwarte pianolak en rode contrasten. Er zijn sportstoelen en aluminium pedalen. Standaard aanwezig zijn verder een TFT-scherm, automatische climate controle en een audiosysteem met 20 cd-wisselaar, Bluetooth- en USB-aansluiting en acht luidsprekers.

Naast de gebruikelijke opties kan ook worden gekozen voor een Black Series-uitvoering met een of twee stoelen achterin. Ten slotte zijn er twee optiepakketten ontwikkeld, het AMG Track Package dat zich concentreert op speciaal ontworpen wielen en het AMG Aerodynamics Package dat nog een schepje bovenop de stroomlijning doet. De Mercedes-Benz C63 AMG Coupé Black Series staat januari 2012 in de showroom. De prijs ligt op 115.430 euro inclusief btw. Daar komt in Nederland nog de BPM bij.