Wat jammer nou, het wachten op de betaalbare Audi R4 sportwagen is voor niets geweest. Hoogstwaarschijnlijk wordt het model niet gerealiseerd. Daarnaast moeten we 2 jaar langer wachten op de nieuwe Audi A2.

Het was misschien te mooi om waar te zijn: een compacte sportcoupé-roadster die concurrerend in prijs zou zijn, stijlelementen mee zou krijgen van de (hiernaast afgebeelde) R4 e-Tron Concept, en het klein broertje van de Audi TT zou vormen. Maar nu blijkt de Audi R4 – het model waar het om gaat – een te grote concurrent te worden van diezelfde TT. En van meer modellen van moederbedrijf Volkswagen, met name de Porsche Boxster en Cayman.

Volgens het doorgaans goed ingelichte Duitse tijdschrift Auto Motor und Sport betekent dit het einde van de R4. Hoewel er nog geen officieel besluit genomen is staat het sportwagentje niet meer op de planning van Audi’s ontwikkelafdeling. Overigens zou de komst van de zuinige (en enigszins verwante) Volkswagen BlueSport nu ook een vraagteken zijn, om gelijksoortige redenen.

Tegelijkertijd bouwt de Volkswagen Groep steeds meer zustermodellen op hetzelfde platform om te bezuinigen. Ook dat resulteert in een wijziging van de Audi-planning. De terugkerende A2, die ook met elektrische aandrijving verschijnt, krijgt geen eigen basis maar moet wachten op de ontwikkeling van een geschikt platform (lees: zustermodel). Daardoor komt deze compacte MPV niet in 2013 of 2014 maar op zijn vroegst in 2016 op de markt.