Als het aan staatssecretaris Frans Weekers van Financiën ligt verdwijnt het belastingvoordeel voor schone auto’s. Alleen volledig elektrisch aangedreven auto’s kunnen na 2013 nog profiteren van vrijstelling van wegenbelasting.

De huidige belastingvoordelen voor auto’s met een lage CO2-uitstoot verdwijnen in 2013. Dat staat in het plan – dat in handen is van RTL Nieuws – dat staatssecretaris van Financiën Frans Weekers naar de Tweede Kamer zal sturen. De huidige regeling, waarbij relatief ‘schone auto’s’ worden vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting en aanschafbelasting BPM, kost de overheid teveel geld. Dat komt omdat inmiddels één op de drie verkochte nieuwe auto’s onder deze regeling valt. Je moet dan denken aan auto’s als de Volkswagen Polo Bluemotion, Fiat 500 en Toyota Prius.

Het is nog niet bekend of er een overgangsregeling komt – bijvoorbeeld voor de huidige bezitters van zo’n auto – maar daar lijkt het niet op. De BPM-vrijstelling wordt in 2013 afgeschaft, de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting waarschijnlijk een jaar later. Ook is nog niet bekend of de huidige bijtellingsregels voor zuinige auto’s behouden blijven.

Brancheorganisaties Bovag en Rai pleitten vorige week al voor de afschaffing van de huidige regels. Volledig elektrisch aangedreven auto’s profiteren in de toekomst nog wel van de belastingvoordelen maar auto’s met een range extender – een hulpmotor die de accu’s bijlaadt, zoals bij de Opel Ampera – niet. Daar staat tegenover dat de accijnzen op brandstof de komende jaren niet worden verhoogd. De Tweede Kamer moet de plannen nog goedkeuren.