De zojuist onthulde cabriolet-versie van de Jaguar XKR-S is geen compromis ten opzichte van de coupé. “Omdat de XK als cabrio ontworpen is heeft hij een grote structurele integriteit. Daardoor konden we de sportophanging van de XKR-S coupé toepassen om een cabrio zonder compromis te ontwerpen.”

Aan het woord is Mike Cross, een van de hoofdingenieurs van Jaguar, bij de onthulling van de XKR-S Cabrio op de Los Angeles Auto Show. Natuurlijk kent de open versie aanpassingen ten opzichte van de coupé – onder meer stijvere vering, een verlaging van de rijhoogte met 10 mm en nieuwe instellingen voor de besturing, balans en aerodynamica ondersteunende technologie – maar de prestaties zijn er niet minder om.

Ten opzichte van open broer XKR heeft de nieuweling 40 pk en 55 Nm koppel meer te verstouwen. Het is Jaguar daarom – en mede door het beperkte gewicht van 1.795 kg – gelukt om de cabriolet net als de XKR-S coupé een sprinttijd van 4,2 seconden voor de 0-100 km/u te bezorgen. De topsnelheid is begrensd op 300 km/u. Een zestraps automaat met Active Differential drijft de achterwielen aan.

De Jaguar XKR-S Cabrio is voorzien van een nieuwe bumper met lagere luchtinlaten, een splitter in koolstofvezel en een ovale grille. De kleine achtervleugel werkt samen met een carbon diffuser. De auto is afgewerkt met glanzend zwarte en andere donkere accenten. Onder de beschikbare lakkleuren zijn het bekende Racing Green en Polaris White. De 20 inch lichtmetalen wielen zijn voorzien van Jaguars High Performance remschijven.

Het dak, dat standaard in zwart geleverd wordt, opent en sluit in 18 seconden. Ook hier geen compromis: het dak voldoet zelfs bij 300 km/u. Bij open rijden treedt de Performance Active-uitlaat in werking, die een ‘authentieke, op raceauto’s geïnspireerd’ geluid voortbrengt. In het interieur is rijk gestrooid met carbon en aluminium elementen. De verwarmbare sportstoelen komen in carbon leder. Een lederen multifunctioneel stuurwiel en pedalen in rvs zijn tevens onderdeel van de uitrusting.

Jaguar heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de XKR-S Cabrio verschijnt. Ook de prijs moeten we nog schuldig blijven.