Na eerder de A2 Concept te hebben aangekondigd, geeft Audi nu de eerste officiële foto’s vrij. Ook kunnen we meer vertellen over dit studiemodel. Hoe ver de elektrische A2 kan rijden, bijvoorbeeld, en hoe snel hij daarna weer is opgeladen.

Om maar te beginnen met het belangrijkste nieuws: Audi noemt de A2 een ‘realistische toekomstvisie’. Daarmee zegt het Duitse merk in zoveel woorden dat de A2 weer in productie wordt genomen. Laten we daarom de belangrijke specificaties eens onder de loep nemen.

De A2 Concept wordt aangedreven door een dwars voorin geplaatste elektromotor. Deze heeft een continu vermogen van 60 kWh (81 pk) en wanneer het nodig is een piekvermogen van 85 kWh (116 pk). Het continu beschikbare koppel bedraagt 160 Nm, tijdens pieken komt er 270 Nm vrij. Vanuit stilstand kan in 9,3 seconden de 100 km/u worden behaald. De snelheid is begrensd op 150 km/u. Zelfs in het drukke stadsverkeer kan de bestuurder ervoor kiezen de A2 automatisch te laten accelereren en afremmen.

De lithium-ion accupakketten bevinden zich tussen de sandwich-vloer. 24 kWh van de maximale capaciteit van 31 kWh is bruikbaar voor het aandrijven van de A2, wat goed is voor een afstand van circa 200 km. Dat is bijna drie keer zover dan de meeste andere elektrische auto’s. Het opladen aan een normaal stopcontact neemt circa 4 uur in beslag, aan een 400 V-lader slechts 1,5 uur. Het model is geschikt voor nieuwe laadmethoden zoals Audi Wireless Charging, draadloos opladen.

Dankzij de sandwich-vloer biedt het interieur een volledig vlakke vloer. Het bagagecompartiment bestaat uit twee delen. Tussen de twee achterstoelen bevindt zich extra bergruimte. Praktisch is het mechanisme aan de stoelen waarmee de voorvork van een fiets kan worden vergrendeld. De A2 conceptcar is 3,80 meter lang, 1,69 meter breed en heeft een hoogte van 1,49 meter. De A2 is opgebouwd rondom Audi’s aluminium Space Frame maar combineert andersoortige materialen (bijvoorbeeld kunststoffen) om een zeer sterk geheel te vormen. Het studiemodel weegt daardoor niet meer dan 1.150 kg.

In onze eerste aankondiging beschreven we al hoe Audi in het studiemodel omgaat met licht en ruimte. Het merk vult de beschikbare technologieën nu aan met Bluetooth online autotelefoon. Inzittenden kunnen gebruikmaken van een WLAN-hotspot voor al hun mobiele apparatuur. Ook het navigatiesysteem kan hierdoor online diensten – zoals Points of Interest of verkeersinformatie – gebruiken. De A2 Concept debuteert volgende week of de IAA in Frankfurt.