Seat introduceert de nieuwe Toledo. Net als de eerste generatie uit de jaren ’90 is de nieuwe Toledo betaalbaar en praktisch.

Hier is de nieuwe Seat Toledo officieel. Na een conceptcar, uitgelekte foto’s en de onthulling van zustermodel Skoda Rapid kunnen we nog moeilijk zeggen dat het uiterlijk een verrassing is. Dat maakt de auto niet minder belangrijk.

Met deze auto keert Seat terug naar de roots van de Toledo: een betaalbare, praktische sedan met beproefde techniek en een klein snufje sportiviteit. Dat laatste is te zien aan de scherp getekende koplampen en grille, waarmee de Toledo zich onderscheidt van het verder nagenoeg identieke zustermodel van Skoda – de Rapid.

Er is wel een belangrijk verschil met de vorige generaties Toledo: de nieuwe is een vijfdeurs en dus eigenlijk een hatchback. Je zou het niet zeggen, maar de achterruit scharniert mee omhoog, waardoor de toegang tot de bagageruimte riant is.

Seat biedt de Toledo vanaf volgend jaar aan met verschillende 1.2 en 1.4 TSI-motoren, met vermogens van 75 tot 122 pk. De zuinige Ecomotive-versie stoot slechts 116 g/km CO2 uit, goed voor 20 procent bijtelling tot 2015. Dieselen kan met 1.6 TDI met 105 pk, die 104 g/km CO2-uitstoot laat noteren. Later volgt nog een 1.6 TDI met 90 pk.

De standaarduitrusting van de nieuwe Toledo bevat onder andere zes airbags, centrale portiervergrendeling, een neerklapbare achterbank en elektrisch bedienbare ramen vóór. Voor meer luxe biedt Seat de Reference- en Style-uitvoering aan. Prijzen zijn nog niet bekend, maar Seat kan in het persbericht over de nieuwe Toledo niet vaak genoeg benadrukken dat de auto betaalbaar wordt. Daar vertrouwen we dan maar op.