We gaan nog even door met A3-nieuws. Eerder deze week liet Audi ons al kennis maken met de A3 Sportback en de A3 TCNG die op aardgas rijdt. Vandaag volgt de S3, het topmodel van de reeks.

Het was een kwestie van tijd maar hier is ‘ie dan: de nieuwe Audi S3. Met 300 pk produceert de S3 35 pk meer vermogen dan z’n voorganger. Het koppel van 380 Nm is beschikbaar tussen 1.800 en 5.500 tpm, dus over een breed toerengebied waardoor er altijd voldoende kracht beschikbaar is.

Deze cijfers worden gerealiseerd door de vernieuwde 2.0 TFSI-motor, die flink lichter is dan het blok in de ‘oude’ S3. Gunstige bijkomstigheid van het lagere gewicht – ook de bodemplaat weegt fors minder – is dat de nieuwe S3 in theorie nog maar 6,9 l/100 km (1 op 14,4) brandstof consumeert. De CO2-uitstoot bedraagt 159 tot 162 g/km, afhankelijk van de gekozen versnellingsbak. Naast de handbak biedt Audi namelijk ook een S-Tronic automaat aan.

De nieuwe S3 accelereert in 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u. De sportieve hatchback heeft uiteraard een sportonderstel. Volgens Audi is de gewichtsverdeling in de nieuwe S3 flink verbeterd, onder andere doordat de motor iets naar achteren is gekanteld. Met Audi Drive Select kan de bestuurder zelf de ideale rijstand kiezen: comfort, dynamic, efficiency en – als je hebt gekozen voor de automaat – individual, waarin je zelf een combinatie van aanpassingen kunt configureren.

De nieuwe S3 staat begin 2013 in de Audi-winkels, prijzen zijn nog niet bekend.