We zagen de elektrische Toyota iQ al een aantal keer op autoshows voorbij komen als studiemodel. De auto is nu productierijp.

De elektrische Toyota iQ is klaar om in productie te gaan. Toyota presenteert het productiemodel van de elektrisch aangedreven stadsauto. De elektromotor produceert 163 Nm koppel en 47 kW (63 pk), waarmee de iQ in 14 seconden vanuit stilstand 100 km/u bereikt. De topsnelheid bedraagt 125 km/u.

De elektrische iQ is vooral geschikt voor gebruik in de stad. Het accupakket zit onder het passagierscompartiment ingebouwd en eist geen interieurruimte op. Bovendien ligt het zwaartepunt van de auto laag, wat de rij-eigenschappen ten goede komt. De elektrische iQ weegt 125 kilogram meer dan zijn broertje met 1.3 benzinemotor en automatische versnellingsbak.

Opladen gaat via de aansluiting aan de voorkant. Het accupakket is na 80 kilometer leeg en kan via een normale 230 Volt-aansluiting in 3 uur volledig opgeladen worden. Via een snellader – die krachtstroom vereist – is het mogelijk om in een kwartier 80 procent van de accu op te laden.

De elektrische iQ is te herkennen aan de two-tone kleurstelling, aerodynamische lichtmetalen wielen en natuurlijk de afwijkende grille met stekkeraansluiting. Ook het interieur heeft z’n specifieke uiterlijkheden. Het instrumentarium is aangepast en bevat nu een 3,5 inch TFT-scherm dat alle informatie over de toestand van de batterijen weergeeft.