Lada werkt op dit moment hard aan nieuwe modellen en een heel nieuw, eigen gezicht. Helaas duur het nog even voordat we daar in Nederland iets van gaan zien.

Het Russische merk Lada. Iedereen kent het. In Nederland en eigenlijk in heel Europa is het merk op sterven na dood maar er wordt gewerkt aan een wederopstanding. ‘Het nieuwe Lada’ is echter in eerste instantie gericht op de thuismarkt, zo blijkt uit een interview van Automotive News met de nieuwe hoofdontwerper van Lada, Steve Mattin.

Lada begint met een schone lei. Het nieuwe familiegezicht heeft een X-vorm, zoals te zien is op de X-Ray Concept. “In Rusland hebben ze nooit zo’n focus op design gehad als in Europa. Dat biedt nu de kans om een grotere stap te maken zonder dat we gebonden zijn aan restricties uit een designverleden. We kunnen Lada’s imago compleet veranderen met een uniek en vernieuwend design”, aldus Mattin.

Lada X-Ray Concept

De X-Ray Concept die je op de foto's ziet biedt een serieuze vooruitblik naar toekomstige modellen. De basisvorm, bepaalde lijnen en de vorm van de grille en koplampen worden binnenkort toegepast op productie-Lada's. 

Lada legt nu eerst focus op cross-over modellen, omdat die erg populair zijn in Rusland. Er komt – ooit – ook een opvolger van de Niva maar de nadruk ligt momenteel op nieuwe modellen, die het oude gamma van Lada moet doen vergeten. Lada zal zich daarbij eerst en vooral op de Russische markt richten en pas als daar de boel weer op de rails staat dan is Europa aan de beurt.