Vanaf 1 januari 2014 gaat bijna iedereen weer wegenbelasting betalen. Voor de meeste schone auto’s die nu zijn vrijgesteld moet straks weer motorrijtuigenbelasting worden betaald. Maar over welke bedragen praat je dan?

Benieuwd naar de wijzigingen voor 2015? lees dan alles over de wegenbelasting in 2015.

Het is bijna over en uit met de vrijstelling van wegenbelasting voor schone auto’s. Voor de meeste auto’s die nu zijn vrijgesteld is vanaf 1 januari weer wegenbelasting verschuldigd. Alleen zeer schone auto’s, met een CO2-uitstoot van minder 50 g/km, profiteren nog twee jaar langer van de regels. Dat zijn eigenlijk alleen elektrische auto’s en plug-in hybrides als de Opel Ampera en Toyota Prius Plug-in.

De lijst met auto’s die op dit moment wegenbelastingvrij zijn is eindeloos. Met een paar voorbeelden proberen we een indicatie te geven van het bedrag dat je straks moet gaan betalen. De wegenbelasting wordt bepaald op basis van brandstofsoort, gewicht van de auto en de provincie waarin je woont. De CO2-uitstoot speelt dus geen rol meer.

Wegenbelasting schone auto's na 1 januari 2014
Auto CO2-uitstoot Brandstof Gewicht Maandbedrag MRB 
Citroën C1 1.0 99 g/km Benzine 805 kg 20,67 euro
Toyota Prius 89 g/km Benzine 1.340 kg   59,33 euro
Mazda 2 BiFuel 102 g/km LPG-G3 935 kg 61,67 euro
Volkswagen Polo Bluemotion   88 g/km Diesel 1.050 kg 77,33 euro
Peugeot 508 Hybrid4 88 g/km Diesel 1.635 kg 150,67 euro

De wegenbelasting in de tabel is het tarief voor Zuid-Holland

Toyota Prius

De schade valt voor stadsauto’s als Kia Picanto, Volkswagen Up!, Citroën C1 en Fiat Panda mee, omdat ze een laag gewicht hebben en op benzine rijden. Met zo’n 20 a 25 euro per maand ben je er wel. Heb je een zuinige dieselauto dan gaat de teller lopen. Bij compacte dieselauto’s als de Opel Corsa, Fiat Punto, Volkswagen Polo en Renault Clio is een maandbedrag van 75 tot 90 euro straks de realiteit, bij grote dieselhybrides ben je flink aan beurt – vooral door het hoge gewicht van dergelijke modellen. Met auto’s als de Toyota Prius en Honda Civic Hybrid moet je straks zo rond de 60 euro per maand gaan betalen en dat geldt ook voor compacte auto's die op gas rijden.

Wil je exact weten wat je straks moet betalen voor jouw auto? Zoek dan het gewicht van je auto op en voer deze in op de website van de belastingdienst.

Wil je weten of het een goed idee is om je compacte dieselauto in te ruilen op een benzine-auto? Lees dan dit artikel over het omslagpunt benzine-diesel voor compacte auto's.

Oldtimers

Ook voor oldtimerbezitters gaat er het een en ander wijzigen. De vrijstellingsgrens gaat naar 40 jaar. Zie voor meer informatie het artikel over wegenbelasting voor oldtimers

Benieuwd naar de wijzigingen voor 2015? lees dan alles over de wegenbelasting in 2015.