Derde dinsdag in september

Hoedjesparade, de Gouden Koets en het beroemde koffertje van Minister Dijsselbloem. Allemaal leuk en aardig, maar wat gaat er veranderen voor jou als autokoper of –bezitter? We hebben een overzicht gemaakt van alle nieuwe belastingmaatregelen.

De troonrede is voorgelezen, de Gouden Koets uitgezwaaid, de hoedjesparade is voorbij en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft zijn koffertje geopend en daaruit de Miljoennota 2014 gehaald. Met daarin weinig positief nieuws voor autobezitters en –kopers, of het moet zijn dat er bijna 150 kilometer nieuw asfalt bijkomt. We hebben een overzicht gemaakt van alle maatregelen.

Verhoging accijns op diesel en lpg

De accijns op lpg wordt verhoogd met 7 cent per liter, voor diesel wordt 3 cent extra in rekening gebracht. Schone brandstoffen als aardgas en biogas, die als lpg worden aangeslagen in de accijnzentabel, worden ontzien. Tot 2018 krijg je 125 euro per 1.000 kilogram aardgas of biogas terug. Dit hoef je niet zelf aan te vragen maar wordt via de pomphouder verrekend. Die moet de korting doorberekenen in de prijs aan de pomp. 

Vrijstelling wegenbelasting voor oldtimers naar 40 jaar

Het was al bekend dat de wegenbelastingvrijstelling van oldtimers naar 40 jaar zou gaan. Nu is ook bekend hoe de overgangsregeling in z’n werk gaat. Alle bezitters van een oldtimer die op 1 januari tussen de 26 en 40 jaar oud is krijgen begin 2014 een brief van de belastingdienst waarin ze kunnen aangeven of ze gebruik willen maken van de overgangsregeling. Die geldt alleen voor benzineauto’s en houdt in dat je een kwart van het normale tarief gaat betalen als je de auto in de wintermaanden december, januari en februari niet gebruikt. Oldtimerbezitters hebben tot 1 maart 2014 de tijd om te reageren en mogen ondertussen gewoon gebruik blijven maken van hun voertuig.

Voorstel: bijtelling elektrische auto naar 4 procent

Nog niet definitief opgenomen in het belastingplan, maar wel als voorstel van wijziging op het belastingplan 2014 ingediend, is het voornemen om de bijtelling voor volledig elektrische auto’s per 1 januari 2014 niet te verhogen naar 7 maar naar 4 procent. Voor plug-in hybrides blijft 7 procent van toepassing.

Fiscale schone-auto-voordelen ondernemers verminderd

De fiscale milieu- en investeringsvoordelen op schone auto’s voor ondernemers worden bijna allemaal afgeschaft. De KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) is niet meer van toepassing op personenauto’s en hetzelfde geldt voor de VAMIL (willekeurige afschrijving milieu-investering). De MIA (milieu-investeringsaftrek) kan alleen nog worden aangevraagd op auto’s die geheel of gedeeltelijk elektrisch zijn aangedreven. 

Lees ook de reacties van Bovag, Rai Vereniging en de ANWB op de nieuwe plannen.