Audi heeft de S1 onthuld. De snelste uitvoering de A1 heeft 231 pk en komt als driedeurs en vijfdeurs Sportback.

Die hadden we nog niet: de Audi S1! Van zo’n beetje elk Audi-model is er wel een snelle S- en/of RS-uitvoering, maar de A1 deed het tot nu toe zonder. De S1 draagt een bijzondere naam, de Audi S1 was in de jaren ’80 zeer succesvol in het wereldkampioenschap rally.

De S1 heeft een 2.0 TFSI-motor met 231 pk vermogen en 370 Nm koppel, goed voor een 0-100 km/u sprintje in 5,8 seconden. De Sportback doet er 0,1 seconde langer over. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u en het verbruik komt in het gunstigste geval uit op 7,0 l/100 km (1 op 14,2). Dat komt overeen met een CO2-uitstoot van 162 g/km.

De S1 beschikt uiteraard over Quattro vierwielaandrijving, dat samen met het elektronische sperdifferentieel voor veel grip moet zorgen. Via Audi Drive Select kan de bestuurder verschillende rijstanden selecteren, die invloed hebben op de gasrespons en de hardheid van de schokdemping. Het uiterlijk is aangepast aan de sportieve prestaties, zo heeft de S1 sportbumpers voor en achter, 17 inch wielen en vernieuwde koplampen met xenonverlichting. De achterspoiler is onderdeel van het Quattro exterieurpakket, dat als optie te verkrijgen is.

De S1 verschijnt in mei in de showroom en maakt in maart op de autosalon van Genève zijn werelddebuut. De prijs is bekend: 38.900 euro voor de driedeurs S1, de Sportback heeft een meerprijs van 1.000 euro.    

Update: nu met video en fotogalerij.