Volvo verhuist de bediening van de meeste functies in de nieuwe XC90 naar een tablet-achtig aanraakscherm in de middenconsole. Volgens Volvo komt dat de veiligheid ten goede.

De nieuwe Volvo XC90 komt eraan en beetje bij beetje geeft Volvo meer informatie over zijn nieuwe topmodel vrij. Dit keer geeft het merk een toelichting op de bediening van de auto. Die van de meeste functies gaat via het stuur of het enorme aanraakscherm in de middenconsole. Zo heeft de XC90 bijvoorbeeld geen 'echte' knoppen voor de bediening van het klimaatsysteem. 

Thomas Müller, hoofd ontwikkeling elektronische systemen bij Volvo, legt uit waarom het merk hiervoor gekozen heeft: “Traditionele bedieningssystemen die nu in veel auto's worden aangeboden, hebben soms wel dertig knoppen. Dat maakt de bediening voor de bestuurder extra lastig en het vergroot de kans dat deze wordt afgeleid.” Volvo belooft dat de lay-out van het aanraakscherm intuïtief is, met duidelijke tegels en geen eindeloze menu’s. De belangrijkste functies en informatie blijven altijd in beeld staan. Functies van iOS-apparaten (Apple) kunnen gekoppeld worden en bediend worden vanaf het touchscreen in de XC90.

“De bediening van de touchscreen is zó simpel dat je de functies al snel blindelings weet te vinden. Informatie, navigatie en multimedia zijn hoog geplaatst en goed zichtbaar. De bediening van de telefoon, functies van het menu en de klimaatregelaar zijn laag geplaatst en liggen perfect binnen handbereik van de bestuurder”, aldus Peter Mertens die medeverantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het systeem.

Volvo belooft verder ‘volledige connectiviteit’ dankzij cloud-diensten van Ericsson. De kaarten zijn van Nokia’s Here en altijd up-to-date.

De nieuwe Volvo XC90 wordt in augustus onthuld. Eerder al gaf Volvo foto’s vrij van het interieur van de nieuwe SUV.