Een van de grootste Lamborghini-verzamelaars ter wereld gaf opdracht om het populairste model van het merk om te vormen tot een moderne 'collectible'. Zagato voerde de opdracht uit en presenteert dit weekend de Lamborghini 5-95 Zagato.

Aan het Comomeer onthullen designhuis-carrosseriebouwer Zagato en automerk Lamborghini dit weekeinde de Lamborghini 5-95. Deze inzending voor het Concorso d'Eleganza Villa d'Este viert het 95-jarig bestaan van Zagato en het meest verkochte Lamborghini-model in de 50-jarige geschiedenis van het automerk. De opdracht komt van verzamelaar Albert Spiess. 

Zagato heeft de principes van de 'Milanese ontwerpschool', functionalisme en rationalisme', nog verder doorgevoerd dan Lamborghini al deed met de Gallardo. De resulterende 5-95 symboliseert een sprong, zoals een insect of kikker die maakt. De Lamborghini 5-95 is dan ook wat meer gedrongen dan de oorspronkelijke Gallardo LP570-4: Zagato heeft de achterkant zoveel mogelijk richting de motor verplaatst. Je moet als het ware de aangespande spieren zien voordat 'het beest' de sprong maakt. 

Aan de voorzijde 'bijt' de bumper als het ware de motorkap, aldus Zagato. Dit bereikten de Milanezen met een zogenaamde zwevende spoiler - geïnspireerd op de Lamborghini Raptor Zagato uit 1996. De lichtunits en luchtinlaten zijn in de bumper geïntegreerd. De voorste inlaten worden aangevuld door exemplaren aan de zijkant en een op het dak. Het voor Zagato kenmerkende 'double bubble' dak lijkt te zweven door de stijlloze body van glas rondom. Het zwevende dak is een thema dat het Italiaanse designbureau ook al liet voorbijkomen in de jaren '40 en '80 van de vorige eeuw.