Peugeot 308 SW

Niemand lijkt blij te zijn met de nieuwe plannen van staatssecretaris Wiebes om de bijtellingsklassen flink aan te scherpen. Milieuclubs, leaserijders en de branche: allemaal zijn ze boos. Wat gaat de Tweede Kamer doen?

Het autobelastingplan 2016 is niet in goede aarde gevallen. Belangenorganisaties buitelen over elkaar heen om te zeggen hoe slecht ze de nieuwe plannen vinden. De enige overeenkomst daarbij lijkt te zijn dat ze het niet eens zijn met de plannen. De Tweede Kamer heeft volgende week de zware taak om een knoop door te hakken.

Milieudefensie noemt de plannen van Wiebes ‘kortzichtig’. De organisatie vindt juist de bijtellingsregels de afgelopen jaren hun vruchten hebben afgeworpen, omdat er veel relatief schone auto's op de weg zijn verschenen. Al die auto’s komen straks bovendien op de tweedehandsmarkt, waardoor het fiscale beleid een langetermijneffect heeft.

Brancheorganisatie Bovag is het daar niet mee eens, die vindt de huidige regels marktverstorend, omdat leaserijders alleen kiezen voor de modellen die dankzij hun CO2-uitstoot net in een gunstige bijtellingscategorie vallen. De nieuwe plannen werken volgens Bovag nóg marktverstorender, omdat er nog slechts een handjevol modellen is dat profiteert van lage bijtelling in 2016. De organisatie heeft een alternatief plan naar de Tweede Kamer gestuurd, met daarin bijtellingsklassen van 7, 14, 17, 20 en 25 procent bijtelling. Bovag vindt dat de nieuwe plannen niet lastenverzwarend mogen werken.

Vereniging Auto van de Zaak is het daarmee eens en zwaait ook meteen met cijfers. Tegen BNR zegt voorzitter Martin Huisman dat leaserijders er gemiddeld 100 euro per maand op achteruit gaan. Voor mensen die nu in een auto met 14 procent bijtelling rijden is dat volgens Huisman zelfs 167 euro per maand, oftewel 2.000 euro per jaar. Dat geldt uiteraard voor leaserijders die in 2016 een nieuwe leaseauto mogen uitzoeken want bestaande leasecontracten worden gerespecteerd.

Vanaf maandag buigt de Tweede Kamer zich over het plan van Wiebes, maar zelfs vanuit zijn eigen partij VVD klinken ontevreden geluiden. Het lijkt echter een gelopen race en leaserijders zullen zich er waarschijnlijk bij neer moeten leggen dat de voordeeltjes van de afgelopen jaren ten einde zijn na 2015.