Vier nieuwe modellen zijn door crashtestorganisatie EuroNCAP tegen de muur gezet. Ze weten allemaal de maximale score van vijf sterren te halen, maar niet allemaal in de standaarduitvoering.

EuroNCAP heeft de Kia Niro, Renault Scénic, Subaru Levorg en de Toyota Hilux getest op crashbestendigheid. Sinds begin dit jaar hanteert EuroNCAP twee scores voor sommige modellen. In de nieuwste resultaten is dat het geval bij de Niro en Hilux. Uitgerust met een veiligheidspakket, dat meestal onderdeel is van een duurdere uitvoering, halen deze twee modellen de maximale score van vijf sterren. In basisuitvoering echter niet. De twee auto’s die ongeacht hun uitrusting wél vijf sterren halen in de nieuwste botsproeven zijn de Renault Scénic en de Subaru Levorg.

De Levorg scoort op de onderdelen inzittendenbescherming, kindveiligheid, voetgangersprotectie en assistentiesystemen respectievelijk 92, 83, 75 en 68 procent. Voor de Scénic zijn de scores op die onderdelen 90, 82, 67 en 59 procent.

De Kia Niro haalt in standaardtrim een score van vier sterren. Doordat diverse actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen ontbreken scoort de Niro lager op de onderdelen inzittendenbescherming, voetgangersprotectie en assistentiesystemen. Dat geldt ook voor de Toyota Hilux, die drie sterren haalt in de standaarduitvoering. Overigens is dat voor een pick-up bedrijfswagen een gemiddelde score.