Een nieuw keurmerk moet meer zekerheid bieden bij het aangaan van een private lease-contract. De populariteit van privé leasen zorgt namelijk voor de komst van veel nieuwe aanbieders, die niet allemaal even betrouwbaar zijn.

Private lease neemt enorm toe in populariteit. Tegelijkertijd groeit het aantal aanbieders, die allemaal verschillende voorwaarden hebben. Daarom komt er nu een keurmerk, dat Keurmerk Private Lease heet en is samengesteld door onder andere de Vereniging van Financieringsmaatschappijen (VFN), Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA), de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Consumentenbond.

De vijf hoofdpunten van het keurmerk zijn: eerlijke voorwaarden, compleet product, bescherming tegen te hoge financiële lasten, 14 dagen bedenktijd en zekerheid bij klachten. Vooral bij de eerste drie punten gaat het wel eens mis. Het komt soms voor dat aanbieders geen compleet product aanbieden, waardoor het maandbedrag lager lijkt. Een private lease-contract moet in ieder geval afschrijving, onderhoud, verzekering en belastingen omvatten.

Verder wordt er melding gemaakt van een verplichte slottermijn, een onverwacht hoge afkoopsom en het uitsluiten van bepaalde onderhoudskosten. Ook worden klanten soms niet getoetst bij het Bureau Kredietregistratie, waardoor ze met te hoge maandlasten opgezadeld kunnen worden. Al deze punten moeten met het keurmerk ondervangen worden.

Diverse aanbieders, waaronder Citroën, Opel, Peugeot en Volkswagen, hebben het nieuwe keurmerk al gekregen.

Lees ook: Private Lease, wat zijn de voordelen en nadelen?