Toyota Mirai

Nadat bedrijven en overheden de Toyota Mirai al konden bestellen, biedt Toyota de waterstofauto nu ook aan particuliere kopers en leaserijders aan. Die laatste profiteren van 4 procent bijtelling.

Toyota start met de verkoop van de Mirai. Eerder al konden overheden en bedrijven de auto kopen, nu is dat ook mogelijk voor particuliere en zakelijke rijders. Toyota verwacht dat bijna alle auto’s zakelijk worden ingezet, door de gunstige bijtelling van 4 procent. De catalogusprijs waarover die bijtelling wordt berekend is 79.990 euro.

De Mirai is standaard rijk uitgerust. Het interieur is voorzien van maar liefst vier beeldschermen. De grootste meet 7 inch en toont de navigatiekaarten en multimediafuncties. Twee 4,2 inch beeldschermen zijn bovenaan het dashboard aangebracht en dienen als instrumentarium. Het vierde beeldscherm is voor de bediening van de airconditioning en verwarming. De Mirai is verder uitgerust met stoelverwarming, een JBL-audiosysteem en een draadloze telefoonlader.

De Mirai heeft een 113 kW (154 pk) sterke elektromotor aan boord, goed voor een topsnelheid van 178 km/u. Accelereren vanuit stilstand tot 100 km/u doet de waterstof-Toyota in 9,6 seconden. De twee koolstofvezel waterstoftanks hebben een inhoud van in totaal 122,4 liter, goed voor actieradius van 550 kilometer. Tanken kan vooralsnog alleen in Rhoon, iets ten zuiden van Rotterdam, maar de komende jaren worden er meer waterstofstations geopend.