Aston Martin heeft een prototype van de AM-RB 001 onthuld. Deze extreme supercar is ontwikkeld in samenwerking met het Formule 1-team Red Bull Racing.

Formule 1-techniek in een extreme straatauto. Dat is in het kort de Aston Martin AM-RB 001, de ‘hypercar’ die door Aston Martin en het F1-team Red Bull Racing is ontwikkeld. Het Britse merk gaat 99 tot 150 exemplaren van de auto bouwen, afhankelijk van de vraag en productiecapaciteit.

De AM-RB 001 is een ‘vermakelijke en bruikbare auto’ voor op de openbare weg, maar zijn échte kwaliteiten komen naar voren op het circuit. Daar moet de AM-RB 001 tot dingen in staat zijn die geen enkele straatauto kan. Dat komt omdat de supercar een extreme aerodynamica heeft, bijzonder laag is en wordt gebouwd van koolstofvezel. Het gewicht van de auto is nog niet officieel bekend, maar zal zo rond de 1.000 kilo komen te liggen.

Die waarde is extra bijzonder als je weet dat er een V12-motor in de AM-RB 001 ligt. Het gaat om een turboloze, hoogtoerige motor die zoveel vermogen produceert dat de pk-kg-verhouding 1-1 is. De oplettende kijker heeft dan al de conclusie getrokken dat de V12 zo’n 1.000 pk zal produceren. De definitieve cijfers volgen later. Net als de definitieve naam, want AM-RB 001 is nog een werktitel.

Aston Martin start in 2018 met de productie van de auto.