NEVS-logo

De eigenaar van de inboedel van het failliete Saab gaat de merknaam van de Zweedse autofabrikant niet langer gebruiken. Het bedrijf brengt auto's in de toekomst onder de eigen de merknaam NEVS op de markt.

Het laatste stukje Saab verdwijnt. NEVS, het bedrijf dat de inboedel van het failliete merk in handen heeft, stopt met het gebruik van de merknaam Saab. National Electric Vehicle Sweden presenteert een nieuw merklogo en gebruikt vanaf nu de afkorting NEVS op zijn auto’s. Daarmee verdwijnt Saab definitief als automerk.

Het gebruik van de naam Saab door NEVS was eerder door de rechter verboden, omdat de vliegtuigbouwer Saab AB de merkrechten bezit. De vliegtuigfabrikant stond al voor het faillissement van het automerk los van Saab Automobile AB. Vliegtuigen met de naam Saab blijven wel bestaan.

Met de presentatie van het nieuwe logo zet NEVS definitief een punt achter het Saab-verhaal. De fabriek in het Zweedse Trollhättan blijft wel open, maar de auto's worden geassembleerd in China. Op dat land zal NEVS de komende jaren zijn pijlen richten. Volgend jaar start NEVS met de productie van een elektrische auto op basis van de Saab 9-3. In de jaren daarna moeten er meer modellen volgen, maar die komen vooralsnog alleen in China op de markt.

NEVS heeft wel plannen om op termijn in Europa elektrische auto’s te gaan verkopen, maar wil eerst in China slagen.