De grootste verrassing op de autosalon van Genève is misschien wel de aanwezigheid van Spyker met een nieuw model, de C8 Preliator. Wij spraken Spyker-baas Victor Muller over zijn nieuwste kindje.

Het Nederlandse Spyker is terug op de autosalon van Genève met een nieuw model. We maken kennis met de C8 Preliator op de Zwitserse beursvloer. Het gaat om een ‘sterke doorontwikkeling’ van de C8 Aileron, waarvan er volgens CEO Victor Muller uiteindelijk achttien zijn gebouwd. De laatste vijf staan nu nog in de fabriek in Engeland om afgebouwd te worden. De Preliator is de opvolger van de Aileron en komt in een gelimiteerde oplage van vijftig stuks op de markt. Muller: “We bouwen er vijftig, that’s it. We hebben al twee orders uit Nederland ontvangen.”

Dat Spyker in Genève aanwezig is, mag best een wonder heten. “Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn technisch nooit failliet geweest. We zijn alleen failliet verklaard, maar dat is door de rechter terug gedraaid.” Muller zit nog steeds vol energie: “Het is mijn bedrijf, ik heb aan niemand behalve mijn klanten wat uit te leggen. Al zet ik hier dertig concept cars neer die ik nooit zal produceren, dat mag ik toch zelf weten?”

Met de C8 Preliator is Muller echter concreet: “De auto die hier staat is het productiemodel. Geen paneel is hetzelfde ten opzichte van de C8 Aileron, alleen de voorruit.” Spyker maakt opnieuw gebruik van een Audi-motor, een V8 met 525 pk vermogen. De body is gemaakt van koolstofvezel en de productie van de auto start in het laatste kwartaal van dit jaar, in Engeland. “Kijk, de eigenaar van de fabriek zit daar, het gaat echt gebeuren”, zegt Muller terwijl hij wijst naar de man die straks de productie van zijn nieuwste kindje gaat begeleiden. We zullen zien.

De prijs van de C8 Aileron is al bekend: 324.000 euro, exclusief belastingen.