Teaser Tesla Model 3

Over anderhalve week onthult Tesla de Model 3, ook wel de 'betaalbare Tesla' genoemd. De middenklasse auto gaat zo'n 35.000 dollar kosten.

Tesla Motors heeft uitnodigingen rondgestuud voor de onthulling van de Model 3. Deze nieuwe, kleinere Tesla zou bereikbaar moeten zijn voor grotere aantallen kopers. Dat moet zowel de doelstelling van het merk - de overgang naar elektrisch rijden bevorderen - als de financiële positie - door de vele investeringen heeft het bedrijf nog nooit winst gemaakt - bevorderen.

De vanafprijs van de middenklasser komt te liggen op 35.000 Amerikaanse dollar, omgerekend nu circa 31.000 euro. Wie tijdens de presentatie op 31 maart online intekent betaalt 1.000 dollar aan. De auto wordt vanaf 2017 gebouwd. 

De Tesla Model 3 is, net als z'n broers Model S en Model X, een volledig elektrisch aangedreven auto. Omdat de 3 ongeveer 20 procent kleiner zal zijn dan de bekende S zullen ook minder batterijen opgenomen worden in het accupakket. Tesla geeft een bereik op van ruim 320 km op een lading. De 'compacte' Model 3 kan snel - en gratis - worden opgeladen aan het Tesla Superchargers-netwerk.  

De Model 3 komt op een compleet nieuw platform te staan. Eerder heeft Tesla aangegeven dat de 'familiesedan' techniek van de S zal krijgen, inclusief de semi-autonome rijfuncties. De lithium-ion accu's zullen afkomstig zijn uit Tesla's Gigafactory in Nevada. Over het uiterlijk weten we nog niets, maar op de première uitnodiging staat de 3 in silhouet naast de modellen S en X afgebeeld. Deze teaser wekt de indruk dat de Model 3 een Model S 'in het klein' zal zijn. 

De onthulling op donderdag 31 maart aanstaande in Los Angeles, is via een livestream te volgen. Dat kan ook in de Tesla-vestiging in Amsterdam-Zuidoost waar je vanaf 5.30 uur (op vrijdag 1 april Nederlandse tijd!) welkom bent. Alle Tesla Stores zullen op 31 maart open zijn om reserveringen aan te nemen. 

Update

In tegenstelling tot eerdere berichten ontvang je bij vroege intekening geen korting; het gaat om een aanbetaling. Ook de tijd van de livestream hebben we aangepast.