Hyundai ix35 Fuel Cell is rijdende energiecentrale

Het huis van de toekomst is weer een stapje dichterbij gekomen dankzij onderzoekers van de TU Delft. Zij monteerden een stopcontact op de Hyundai ix35 Fuel Cell, waardoor de auto huizen en kantoren van stroom kan voorzien.

Hyundai’s waterstofauto ix35 Fuel Cell kan nu ook huizen van stroom voorzien. Onderzoekers van de TU Delft hebben dit mogelijk gemaakt, door simpel gezegd een stopcontact op de auto te monteren. De brandstofcel in de ix35 kan met waterstof elektriciteit opwekken, die tot nu toe alleen werd gebruikt om de elektromotor te voeden. Door de auto onderdeel te maken van het stroomnetwerk thuis of op kantoor kan energie efficiënter gebruikt worden.

De brandstofcel in de Hyundai kan maximaal 10 kW aan stroom leveren, dat is genoeg om tien huizen van stroom te voorzien. De onderzoekers gaan de komende tijd testen op welke manier de 'krachtcentrale' het beste ingezet kan worden: door stroom aan het net te leveren of direct aan een thuisnetwerk, als aanvulling op bijvoorbeeld zonne-energie. Hyundai gaat de voorziening overigens niet op korte termijn toevoegen aan de ix35 Fuel Cell.

Het merk heeft van de waterstofauto inmiddels zo’n 25 exemplaren op kenteken gezet in Nederland, voornamelijk voor bedrijven en overheden.