Na de eerdere onthulling van de coupé-familie is nu de Audi A5 Sportback-reeks onthuld. Die bestaat uit een A5, S5 en een A5 g-tron die geschikt is voor benzine, aardgas en het Audi e-gas.

Audi kiest de autosalon van Parijs als podium voor de introductie van de nieuwe generatie A5 Sportback. Net als de A5 coupé verschijnt deze sportieve variant ook als snelle S5 Sportback. De V6-motor daarin levert exact dezelfde power (354 pk vermogen, 500 Nm koppel) en prestaties (0-100 km/u in 4,7 seconden) als in de reguliere S5.

De tweede speciale A5 Sportback-uitvoering is dan ook interessanter. Dat is de g-tron, voorzien van een 170 pk sterke tweeliter TFSI-motor die de auto geschikt maakt voor rijden op benzine en aardgas. Ook het door Audi zelf in Duitsland verkochte e-gas kan er probleemloos mee getankt worden.

Audi S5 Sportback 2017

Vernieuwingen

Audi heeft de lengte binnenin de A5 Sportback vergroot met 17 mm. Ook de hoofdruimte voorin groeide, met 11 mm, en de knieruimte achterin met 24 mm. De bagageruimte wordt standaard voorzien van een elektrische achterklep die met voetbewegingen te bedienen is.

De ophanging van de vooras is opnieuw ontworpen. Optioneel zijn straks instelbare dempers leverbaar die geïntegreerd worden in het - standaard aanwezige - Audi Drive Select-systeem dat de rijstijl van de bestuurder ondersteunt. Onder de nieuwe technische snufjes valt het MMI-navigatie Plus met MMI Touch-systeem, dat samenwerkt met de beschikbare assistentie- en veiligheidssystemen. 

Audi A5 Sportback g-tron 2017

Motorisering

Als de A5 en S5 Sportback begin volgend jaar bij de Audi-dealers arriveren zullen twee TFSI-benzinemotoren en drie TDI-dieselkrachtbronnen aangeboden worden. Deze bieden 190 tot 286 pk vermogen. Audi belooft brandstofbesparing ten opzichte van de motoren uit de huidige Sportback-generatie.

Bij de transmissies zal er keuze zijn uit een handgeschakelde zesbak, een zeventraps S Tronic met dubbele koppeling en een achttraps TipTronic. Voorwielaandrijving is standaard, Quattro-vierwielaandrijving optioneel in twee A5 Sportback-varianten. De S5 Sportback heeft standaard Quattro permanente vierwielaandrijving. De prijzen van de nieuwkomers volgen op een later tijdstip.