De Volkswagen Crafter heeft de verkiezing International Van of the Year gewonnen. De uitreiking van de prijs gisteren viel samen met de onthulling van de elektrische Crafter.

Gisteren is de nieuwe Volkswagen Crafter uitgeroepen tot International Van of the Year. De onafhankelijke jury prijst de styling, het comfort, de rijeigenschappen en veiligheid van de tweede generatie Crafter. Volkswagen ziet de overwinning als een bevestiging dat ontwerpen vanuit klantperspectief een juiste keuze is geweest. 

e-Crafter

Op dezelfde dag, en eveneens op de bedrijfswagenbeurs in Hannover, heeft Volkswagen een prototype van de e-Crafter onthuld. Deze volledig elektrisch aangedreven Crafter is bijna productieklaar en zal volgend jaar op de weg verschijnen.  

Volkswagen heeft de e-Crafter een batterijpakket meegegeven dat theoretisch een bereik van ruim 200 km mogelijk maakt. De autobouwer houdt in het ontwerp echter al rekening met toekomstige ontwikkelingen: naar verwachting zullen op termijn upgrades de actieradius tot 400 km verlengen. In 45 minuten kunnen de batterijen voor 80 procent opgeladen worden. De in Hannover geshowde Crafter beschikt trouwens over een accuwisselstation, iets wat laden overbodig maakt. 

Omdat het batterijpack onder de vloer ligt biedt de e-Crafter evenveel bagageruimte als zijn broeder op brandstof. Dankzij het immer beschikbare koppel van 290 Nm bedraagt het maximum laadgewicht ruim 1.700 kg. De maximum snelheid is afgeregeld op 80 km/u.