De vierde generatie Smart Electric Drive is gereed. Niet langer is de volledig elektrische aandrijving voorbehouden aan de Smart Fortwo, ook de Forfour kan voortaan emissieloos gereden worden.

De Smart Electric Drive is gereed voor presentatie, volgende week op de autoshow van Parijs. Het is alweer de vierde generatie van de elektrisch aangedreven Smart. Nog eind dit jaar zal de auto in de showrooms verschijnen. En dit keer niet alleen als Fortwo en tweezits-cabrio, nee, ook de Smart Forfour wordt voor het eerst in de geschiedenis leverbaar als elektrische auto. 

De 60 kW van de elektromotor staat omgerekend voor 81 pk aan vermogen. Er is immer 160 Nm aan trekkracht beschikbaar. Smart heeft de maximale snelheid afgeregeld op 130 km/u, zodat (theoretisch) een bereik van 155 tot 160 km op een lading stroom mogelijk is. Er is een Eco-modus beschikbaar om efficiënter te rijden en daarmee energie te sparen.

Nieuw is de high-performance oplader aan boord. Daarmee zou het opladen twee keer zo snel gebeuren dan bij de huidige generatie Smart Electric Drive. In de loop van 2017 wordt optioneel een snellaadfunctie beschikbaar. Daarmee moet het batterijpakket binnen drie kwartier volledig opgeladen kunnen worden. Via de aangepaste Smart Control-app komen bovendien nieuwe, 'intelligente' laadopties beschikbaar. 

Ten opzichte van de brandstof aangedreven Smart heeft de Electric Drive extra instrumenten op het dashboard, bijvoorbeeld om aan te geven in hoeverre de accu's vol of leeg zijn. Ook zijn specifieke optiepacks bij te bestellen: het Winter Package en het Electric Drive Design Package. Dat laatste voegt de 'Electric Green'-accenten aan de auto toe die je op de foto ziet.