Citroën heeft in Shanghai de C5 Aircross onthuld. Deze SUV komt in 2018 naar Europa en wordt leverbaar met een plug-in hybride aandrijflijn.

Na de uitgelekte plaatjes vorige week mogen we nu officieel kennis maken met de Citroën C5 Aircross! De nieuwe SUV is 4,50 meter lang en 1,84 meter breed, formaatje Volkswagen Tiguan dus. De C5 Aircross is een opvallende verschijning en heeft net als de nieuwe C3 kunststof panelen die zijn te accentueren met gekleurde ringen. Bij de SUV zijn de zogenaamde Airbumps er ter bescherming van de bumpers en dorpels.

Het interieur is voorzien van een 12,3 inch beeldscherm dat de tellers vervangt. Dit scherm is naar eigen smaak in te delen. Het 8 inch aanraakscherm in het midden van het dashboard is ook te bedienen met een touchpen. De C5 Aircross wordt leverbaar met moderne snufjes als Apple Carplay, een actieve dodehoekassistent, een draadloze oplader voor je smartpone, een verkeersbordenlezer en adaptieve cruise control.

Het interieur heeft voorin zachte stoelen, die volgens Citroën veel comfort bieden. Optioneel is er zelfs een massagesysteem leverbaar. De leuning van de achterbank is verstelbaar, zodat ook de passagiers achterin weinig te klagen hebben. De kofferbak heeft een inhoud van 482 liter.

Progressive Hydraulic Cushions

De C5 Aircross is de eerste Citroën met Progressive Hydraulic Cushions, een gepatenteerd systeem dat de opvolger is van de beroemde hydropneumatische vering die tot voor kort op de C5 werd geleverd. Het nieuwe systeem met tweefase-dempers moet volgens Citroën voor een soortgelijk ‘vliegend tapijt-comfort’ zorgen als het oude systeem. Bij kleine oneffenheden kunnen de dempers vrij bewegen, waardoor de weg als het ware wordt gladgestreken. Grotere oneffenheden worden opgevangen door hydraulische druklagers die de energie van de hobbel absorberen.

Met welke motoren de C5 Aircross in Europa leverbaar wordt is nog niet bekend, Citroën heeft alleen 165 en 200 pk sterke THP-benzinemotoren aangekondigd voor de Chinese markt. Hier krijgen we ook diesels en minder krachtige benzinemotoren. Het huzarenstukje is de plug-in hybride aandrijflijn met 300 pk. Omdat er twee elektromotoren zijn, één voor en één achter, is vierwielaandrijving mogelijk. De C5 Aircross PHEV kan 60 kilometer op elektriciteit rijden.

De C5 Aircross komt in de loop van volgend jaar naar Nederland. Prijzen en andere verkoopinformatie verwachten we eind dit jaar of begin volgend jaar te kunnen melden.