Mazda Koeru Concept

Mazda heeft zijn langtermijnvisie gepresenteerd onder de naam Sustainable Zoom-Zoom 2030. Elektrische auto’s, hybridetechniek, zelfrijdende auto’s én een innovatieve benzinemotor, het komt allemaal voorbij.

Mazda is klaar voor de toekomst. Lang bleef het stil bij het merk op het gebied van elektrisch rijden, maar daar komt nu verandering in. Onder de noemer Sustainable Zoom-Zoom 2030 presenteert Mazda zijn kijk op de toekomst. Het merk treedt nog niet in detail, maar zeker is dat er de komende jaren veel gaat veranderen bij het merk.

Vanaf 2019 komt Mazda met volledig elektrisch aangedreven auto’s en hybridetechniek. Het merk wil tot 2030 de CO2-uitstoot van ‘well-to-wheel’ verminderen met 50 procent en in 2050 zelfs met 90 procent, ten opzichte van 2010. Dat betekent niet alleen schonere aandrijftechniek, maar ook schonere productie en verantwoord gebruik van materialen.

Skyactiv-X

Mazda kondigt in zijn toekomstplan een nieuwe benzinemotor aan, met de naam Skyactiv-X. Het is de eerste benzinemotor ter wereld met compressieontsteking. Simpel gezegd: een benzinemotor die werkt als een dieselmotor. Volgens Mazda is de motor 20 tot 30 procent zuiniger dan de huidige Skyactiv-G-motoren. De nieuwe krachtbron wordt ook leverbaar met een supercharger, die zorgt voor meer vermogen en koppel zonder dat het verbruik hoger wordt.

Ook op andere gebieden gaat Mazda de komende jaren een inhaalslag maken. Vanaf 2020 komt het merk met techniek die deels autonoom rijden mogelijk maakt. Vanaf 2025 levert Mazda deze technologie standaard op alle auto’s. Vooruitlopend daarop (in 2018) presenteert het Japanse merk nieuwe autonome veiligheidssystemen.