Occasionverkopen in 2017 naar recordhoogte

Het ziet er naar uit dat 2017 een recordjaar wordt voor de verkoop van occasions. Naar verwachting komt de totale occasionverkoop dit jaar uit op bijna 2 miljoen auto’s.

De verkoop van occasions bereikt dit jaar naar verwachting een recordniveau. Bovag, Rai Vereniging en RDC denken dat er in 2017 1,98 miljoen occasions worden verkocht, 2 procent meer dan vorig jaar. Tot en met november zijn er al 1.822.163 occasions naar een nieuwe eigenaar gegaan, 60 procent hiervan is verkocht door autobedrijven.

20 procent van de verhandelde auto is jonger dan 4 jaar, 11,5 procent is zelfs jonger dan 2 jaar. Zowel autobedrijven als particulieren halen steeds vaker auto’s uit het buitenland, omdat het aanbod in Nederland beperkt is door de magere verkoop van nieuwe auto’s tijdens de crisisjaren. Van alle verkochte occasions is 80 procent een benzine-auto en 16 procent diesel. De verkoop van tweedehands elektrische auto’s verdubbelde maar het gaat nog altijd om zeer kleine aantallen, 0,12 procent van het totaal.

De populairste merken zijn Volkswagen, Opel, Peugeot, Renault en Ford. De top 5 van meest verkochte modellen bestaat logischerwijs vooral uit auto’s die gedurende meerdere generaties dezelfde naam houden, zoals de Volkswagens Golf en Polo en de Opels Corsa en Astra.