Tijdens een apk worden bij de merken Porsche en Toyota het minst vaak mankementen gevonden. Dat concludeert RTL Nieuws na alle keuringen sinds 2016 te hebben onderzocht.

RTL Nieuws heeft de RDW-gegevens van alle algemene periodieke keuringen (apk's) tussen januari 2016 en november 2017 onderzocht. De bijna twaalf miljoen keuringsresultaten leveren een beeld op van de betrouwbaarheid van auto's die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn. 

Onder merken waarvan meer dan tienduizend apk's zijn uitgevoerd, vertoont Porsche het minste aantal gebreken. Gaat het om de massamerken, waarvan meer dan honderdduizend auto's een apk kregen in de onderzochte periode, dan scoort Toyota het best. Op de tweede plaats volgt BMW en daarna Audi. 

Toyota Prius 2012

Auto's van het Koreaanse merk Daewoo, later opgegaan in Chevrolet, vertonen het vaakst gebreken bij een apk. Van de massamerken met meer dan honderdduizend onderzochte apk's voert Peugeot de lijst aan, gevolgd door Renault en Fiat. In de scores is de leeftijd van de auto verdisconteerd, zodat alleen de afwijkingen van wat je van de auto mag verwachten gezien de leeftijd.

Overigens heeft RTL ook de zogenaamde 'adviespunten' - problemen waarop een auto niet wordt afgekeurd - meegeteld. De twee meest voorkomende gebreken betreffen adviespunten: het niet goed werken van een licht(reflector) (bij 10 procent van de keuringen) en onvoldoende profiel op de banden (9 procent). Het lekken van teveel olie (5 procent) staat op plek 3.