De elektrische bestelwagen Volkswagen e-Crafter ondergaat z'n laatste tests. Dit gebeurt in de praktijk, door klanten. Er kunnen dus nog laatste verbeteringen worden doorgevoerd voordat de bedrijfswagen volgend jaar te bestellen is.

Over een klein jaar komt de elektrische bestelwagen Volkswagen e-Crafter op de markt. Nu start de laatste fase: een praktijktest. Die wordt niet uitgevoerd door het merk zelf, maar door enkele grote klanten in verschillende landen. Ook in Nederland kun je de bedrijfswagens voorbij zien komen. De aanstaande gebruikers hebben in het gehele ontwikkelingstraject van de Crafter een grote rol gespeeld. 

Nu mogen geselecteerde pakketvervoerders, supermarkten, energiebedrijven en andere klanten de elektrische variant van de Crafter in de praktijk uitproberen. Het gaat om bedrijven die dagelijks tussen de 70 en 100 km afleggen en tussendoor honderden keren stoppen - zeg maar het stedelijk gebruik van bedrijfswagens. 

Specificaties

Er zijn al enkele specificaties van de e-Crafter aangepast ten opzichte van het prototype dat Volkswagen een jaar geleden presenteerde. De testexemplaren hebben een batterijpakket van 100 kW aan boord, dat theoretisch (op basis van de NEDC-test) een actieradius oplevert van circa 160 km. In de praktijk moet 120 km op één lading stroom haalbaar zijn. Bij een 40 kW gelijkstroom-laadpunt kan de batterij in 45 minuten zo'n 80 procent worden opgeladen, aan een 7,2 kW-wallbox duurt het ruim 5 uur. 

De snelheid is afgeregeld op maximaal 90 km/u. Omdat het batterijpakket volledig in de bodem van de bestelwagen is geïntegreerd gaat er geen laadruimte verloren ten opzichte van de brandstof aangedreven Crafter. Natuurlijk kunnen de specificaties - op basis van gebleken noodzaak - nogmaals wijzigen voordat de e-Crafter in het najaar van 2018 in de verkoop gaat.