De Volkswagenbus keert terug! In moderne jas: met elektromotoren en de optie voor autonoom rijden. Volkswagen laat met de I.D. Buzz conceptcar alvast zien welke richting het uitgaat.

De tijden van de Volkswagen T1 - beter bekend als de Microbus of VW-bus - herleven met de I.D. Buzz Concept. Volkswagen heeft de conceptcar zojuist onthuld op de autoshow in Detroit. Dit is echter een microbus voor de toekomst, die voortbouwt op de vorig jaar getoonde I.D. Concept.

Net als die hatchback wordt de Buzz elektrisch aangedreven, zij het met twee elektromotoren. Daarmee behoort vierwielaandrijving tot de mogelijkheden. Gecombineerd bieden de motoren omgerekend 369 pk vermogen, alleen achterwielaangedreven gaat het om 270 pk. Volkswagen meldt dat met het 111 kWh sterke batterijpakket circa 600 km op een lading gereden kan worden; reken in de praktijk op circa 400 tot 450 km, wat ook niet bepaald slecht is. Opladen kan draadloos, via inductie, of met een snellader waarmee de batterijen binnen een half uur tot 80 procent geladen worden.

De I.D. Buzz Concept is ontworpen om zowel autonoom te kunnen rijden als door mensen te worden bestuurd. In dat laatste geval beschikt de automobilist over onder meer het 'augmented reality' Head-Up Display dat afgelopen weekend op de CES gepresenteerd is. Daarnaast biedt de I.D. Buzz een aanraakstuur waarmee de meest voorkomende functies te bedienen zijn. Zodra de auto zelf rijdt zakt het stuur in het dashboad en is het Head-Up Display beschikbaar voor andere infotainmentfuncties.

Op dat moment is ook de bestuurdersstoel om te keren. Die van de passagier ernaast is dat sowieso. De bus, met een capaciteit voor acht personen plus bagage, kent namelijk een volledig vrij in te delen interieur. De stoelen kunnen worden verwijderd, verplaatst, platgevouwen, omgedraaid of gebruikt om tafeltjes, loungebanken of bedden te creëren.

De Volkswagen I.D.-modellijn wordt vanaf het jaar 2020 verwacht. Als eerste verschijnt de hatchback, de productieversie van de I.D. Buzz staat gepland ergens tussen 2020 en 2025.