Jeep Grand Cherokee

Autofabrikant Fiat Chrysler gebruikt volgens overheidsinstantie EPA software om emissietesten te manipuleren. Hoe zit dat en wat betekent dit voor Europese klanten?

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) is in de Verenigde Staten beschuldigd van het gebruik van software die uitstoottests kan manipuleren. De Environmental Protection Agency, een overheidsinstantie die controleert of milieuwetgeving wordt nageleefd, uit harde beschuldigingen aan het adres van de Italiaans-Amerikaanse autofabrikant. Volgens EPA heeft het bedrijf illegale techniek gebruikt in de 3.0 dieselmotor die in de Jeep Grand Cherokee wordt gebruikt. In Europa wordt deze motor ook geleverd.

FCA ontkent in een verklaring dat de regels worden overtreden. Het bedrijf zegt te willen meewerken met de autoriteiten. De afgelopen maanden heeft FCA al veel informatie verstrekt aan de EPA, die onderzoek doet bij alle autofabrikanten naar aanleiding van het dieselschandaal bij Volkswagen. FCA wil aantonen dat het bedrijf aan alle regels voldoet en dat er zeker geen sprake is van ‘sjoemelsoftware’, zoals de EPA zegt. Het bedrijf zegt dan ook ‘teleurgesteld’ te zijn in de beschuldigingen die worden geuit.

In Europa worden de ontwikkeling nauwgezet gevolgd. De Europese Commissie vraagt de Italiaanse overheid, die verantwoordelijk is voor de typegoedkeuring van de FCA-modellen, om haast te maken met een antwoord op eerdere beschuldigingen door Duitse instanties. Die gaan over het mogelijke gebruik van manipulatiesoftware in de Fiat 500X en Jeep Renegade.

Voor Nederlandse klanten van Fiat, Jeep, Alfa Romeo en Maserati, de merken die FCA hier voert, is er voorlopig niets aan de hand. Er is niet definitief vastgesteld dat er illegale software is gebruikt en de nieuwe aantijgingen gaan over het omzeilen van Amerikaanse regels. We zullen de verdere ontwikkelingen en dan met name de eventuele gevolgen voor Europese klanten nauwgezet voor je volgen.