Tesla Model X

Tesla is begonnen met het uitrollen van een grote software-update voor de auto's die sinds oktober 2016 gebouwd zijn. Daarmee genieten ook deze exemplaren van meer (zelfrijdende) veiligheidssnufjes.

Tesla introduceert de 'HW2'-software-update die al in januari aangekondigd was. Dat heeft CEO Elon Musk dit weekend laten weten op Twitter. Met de update beschikken ook de nieuwste exemplaren van de Model S en Model X - geproduceerd sinds oktober 2016 - over diverse veiligheidsfuncties die Tesla eerder introduceerde op de oudere modellen.

In het kort gaat het om Autosteer, een belangrijke component van het semi-zelfrijdende systeem Autopilot. Met Autosteer kan de auto keurig op een rijbaan blijven. De simpele cruise control waarover de te updaten Tesla's reeds beschikken wordt uitgebreid tot een Traffic-Aware Cruise Control, waarbij de snelheid van voorliggende auto's leidt tot aanpassing van de Tesla's tempo. De auto's krijgen verder Forward Collision Warning, een waarschuwingssysteem voor obstakels op de weg. 

Sommige updates zijn eerst beschikbaar tot een bepaalde maximumsnelheid. Naarmate Tesla meer rijdersinformatie verzamelt en verwerkt zal de software hogere snelheden aan gaan kunnen. De update vindt automatisch plaats. Toch waarschuwt topman Musk dat sommige bestuurders langs de dealer zullen moeten om de camera's bij te laten stellen. 

Voor modellen geproduceerd vóór oktober 2016 verandert er niets. Deze beschikken reeds over bovengenoemde functies én meer. Sinds oktober worden nieuwe Tesla's echter geleverd met uitgebreidere apparatuur ('HW2' staat voor 'Hardware versie 2') waarvoor nog niet alle software gereed is. Uiteindelijk zullen de nieuwe hard- en software samen meer, snellere en veiligere mogelijkheden gaan bieden voor Model S- en Model X-rijders.