Rolls-Royce noemt de Phantom altijd liefkozend de ‘beste auto ter wereld’. Die auto is nu compleet vernieuwd en nog beter geworden.

De onthulling van een nieuwe Rolls-Royce is altijd een bijzonder moment. Het gebeurt niet vaak dat de Britse fabrikant een compleet nieuw model presenteert en als het dan ook nog eens het topmodel Phantom is, dan is dat extra bijzonder. Rolls-Royce zoekt bij de nieuwe Phantom de grens op tussen de belangrijke, klassieke merkwaarden en de eisen van deze tijd.

De Phantom maakt gebruik van een heel nieuw aluminium platform, waarbij volgens het merk geen compromissen zijn gesloten. Het nieuwe model is dankzij de nieuwe bodemplaat lichter en 30 procent stijver. Ook biedt de nieuwe basis de mogelijkheid om moderne rijhulptechnieken toe te passen. Alle bekende systemen zijn aanwezig, maar Rolls-Royce zet nog niet de stap naar semi-zelfrijdende functies. Uiteraard zijn wel de nieuwste multimediamogelijkheden aanwezig en snufjes zoals een head-up-display, volgens Rolls-Royce de grootste die er op dit moment is.

De nieuwe Phantom heeft het beroemde ‘vliegend tapijt’-comfort van Rolls-Royce. De zelfnivellerende luchtvering scant miljoenen keren per seconde het wegdek, om in elke situatie het beste comfort te bieden. De chassiscontrolesystemen en vierwielbesturing zorgen ervoor dat de Phantom als een huis op de weg ligt. De Phantom is ook stiller dan voorheen, 10 procent om precies te zijn. Het merk heeft maar liefst 130 kilogram aan isolatiemateriaal in de auto gestopt.

Rolls-Royce waagt zich nog niet aan elektrische of hybride aandrijving, maar introduceert wel turbotechniek in de Phantom. De 6,75 liter V12-motor heeft 563 pk en dankzij de twee turbo’s een koppel van 900 Nm, dat al vanaf 1.700 tpm beschikbaar is. Een achttraps automaat van specialist ZF verzorgt het schakelwerk.

De nieuwe Rolls-Royce Phantom komt in het vierde kwartaal van het jaar naar Nederland. De prijzen zijn nog niet bekend.