Audi kondigt aan A7- en A8-modellen terug te roepen naar de garage voor een software-update. Het merk ontkent dat deze uitgerust zijn met sjoemelsoftware. 

Sinds het dieselgate-schandaal in 2015 losbarstte is Audi systematisch en pro-actief op zoek naar modellen waarin sjoemelsoftware zit. Daaruit volgt vanaf juli een Europese terugroepactie. Eigenaren van circa 24.000 A7- en A8-modellen ontvangen een uitnodiging van de importeur of dealer voor een software-update om het probleem te verhelpen. 

In Nederland gaat het slechts om enkele tientallen auto's. De software is namelijk alleen aangetroffen in de modellen met een V6 of V8 TDI-motor die tussen 2009 en 2013 volgens de Euro5-uitstootnorm is gebouwd. Audi biedt zijn klanten hiervoor excuses aan.

De software van de versnellingsbak zou verkeerd zijn afgesteld. Dit 'technisch mankement' zou, net als bij sjoemelsoftware, leiden tot een beduidend lagere hoeveelheid schadelijke uitlaatgassen tijdens de officiële test. Er wordt daarbij 20 tot 100 procent minder NOx-deeltjes uitgestoten dan in de praktijk. Het aanwezig zijn van sjoemelsoftware, waarmee de testemissies opzettelijk worden verlaagd, wordt echter door Audi ontkend.