Verrassing: Tesla heeft de nieuwe generatie Roadster onthuld! Nóg opzienbarender zijn de prestaties. Die zijn als van een supercar.

Afgelopen nacht (Nederlandse tijd) vond de presentatie plaats van de Tesla vrachtauto Semi. Wie schetste onze verbazing toen het merk ook de nieuwe generatie Roadster het podium opreed. 

In tegenstelling tot de Tesla Roadster die tussen 2008 en 2012 werd geproduceerd is de debutant niet langer gebaseerd op de Lotus Elise. De nieuwkomer is geheel door Tesla ontworpen en heeft een duidelijk familiegezicht. De naam Roadster is nu enigszins misleidend, omdat de nieuwe generatie vier zitplekken heeft.

Bovendien heeft de nieuwe Tesla een uiterlijk dat door kan gaan voor een coupé, zij het dat het glazen dakpaneel verwijderbaar is. Het kan in de kofferbak worden weggeborgen. Tesla belooft dat er voldoende opbergruimte over blijft.  

Hardcore opdonder

En Tesla belooft meer. Bij de presentatie stelde CEO Elon Musk dat de All-Wheel Drive elektrische auto vanuit stilstand binnen 1,9 seconden van 0-60 mijl/uur (0-97 km/u) kan optrekken! De gemeten topsnelheid ligt boven de 400 km/u. Dat zijn supercarprestaties. "Het punt van dit alles is alleen maar om een hardcore opdonder uit te delen aan benzineauto's", aldus Musk, die met Tesla de transistie van brandstofaangedreven auto's naar elektrische voertuigen wil bevorderen. 

Het punt van dit alles is alleen maar om een hardcore opdonder uit te delen aan benzineauto's

Een van de andere manieren waarmee Tesla dat gewoonlijk doet is de ruime actieradius. Op een lading stroom zou de nieuwe Roadster bijna 1.000 km ver moeten komen. Het accupakket wordt 200 kWh groot. 

Nu al te bestellen

Volgens planning moet de tweede generatie Tesla Roadster in 2020 op de markt verschijnen. Gezien het 'track record' van de Amerikaanse autobouwer kan het geen kwaad hier wat tijd bij op te tellen. Geïnteresseerden kunnen nu al 50.000 dollar (circa 42.500 euro) aanbetalen om een Roadster te reserveren; bij aflevering volgt dan nog een rekening van bijna 170.000 euro.

Als eerste zal de Founders Series - tot een oplage van duizend stuks beperkt - worden geleverd. Voor die speciale introductieserie moet je nu al het gehele bedrag van 250.000 Amerikaanse dollar overmaken.