Aston Martin heeft zojuist de nieuwe Vantage V8 onthuld. Dat gebeurt niet zo vaak, de vorige generatie dateerde alweer van 2005. We vertellen je alle nieuwtjes.

De Vantage is het best verkopende model van Aston Martin, dus reken maar dat het merk z'n best gedaan heeft om de nieuwe generatie net zo aantrekkelijk te maken. CEO Andy Palmer vat het resultaat samen als 'een echte sportwagen met een scherper uiterlijk en een levendiger dynamisch randje'. 

Wat de looks betreft heeft Aston Martin ervoor gekozen om de buitenzijde 'puur' en 'sculpturaal' te tekenen, met een hoge 'taille'. De bestuurder zit echter laag. Dat heeft meer hoofd-, zit- en bagageruimte opgeleverd ten opzichte van de huidige Vantage. Ook de motor is zo laag mogelijk in het chassis geplaatst, en tevens zover mogelijk naar achteren. Daardoor heeft de nieuwe Vantage een 50/50-gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt - ideaal voor dynamisch rijden. Dit wordt tevens versterkt door het aerodynamische ontwerp.

Techniek

De 4,0 liter V8-motor met twee turbo's is trouwens nieuw. Bij 6.000 tpm kan de krachtbron 510 pk leveren. Het maximale koppel ligt op 685 Nm en is beschikbaar tussen 2.000 en 5.000 tpm. Deze krachten worden via een ZF-achttraps automaat naar de achterwielen gestuurd. De nieuwe Vantage kan in 3,5 seconden vanuit stilstand de 60 mijl/u (97 km/u) bereiken. De top ligt op 314 km/u. 

Aston Martin V8 Vantage Coupé

Voor het eerst maakt Aston Martin gebruik van een Electronic Rear Differential. Andere standaard aanwezige techniek omvat Dynamic Stability Control, Dynamic Torque Vectoring, snelheidsafhankelijke elektronische 'power steering' en adaptieve dempers. Pirelli heeft speciale banden ontwikkeld voor de nieuwe Aston. 

Verkoop

De Britse verkoop begint direct, wij moeten nog even wachten op de Nederlandse prijzen. De levering start in het tweede kwartaal van 2018. De Vantage wordt natuurlijk verkocht met vakkundig aangebrachte, luxe materialen, waarbij kopers naar smaak kunnen individualiseren. Standaard komt de sportauto met diverse parkeerhulpen en uitgebreide in-car entertainment en navigatie.