Je leest het steeds: ‘Met private lease ben je met één vast bedrag klaar’ of ‘privélease is all-inclusive’. Maar is dat echt zo? Of zijn er toch bijkomende kosten? En waarvoor staat dan eigenlijk ‘all-inclusive’? Lees hier wat je wel en niet kwijt bent als je als particulier gaat leasen.

Bij private lease betaal je voor het gebruik van een auto in plaats van het bezit. Tarieven worden gecommuniceerd als ‘all-in’ of ‘all-inclusive’. Met de belofte tot volledige ontzorging kijk je al snel niet verder dan het geadverteerde maandbedrag. Maar is ‘all-inclusive’ echt all-in?

Variabele kosten

We onderscheiden vaste kosten van autorijden – die de leaseaanbieder vooraf goed kan inschatten – en variabele kosten. Die laatste zijn moeilijker te begroten omdat ze van de ene automobilist tot de andere sterk verschillen. Het zijn kosten waarvan onbekend is wanneer en waar ze worden gemaakt. Met name de brandstof (of stroom, bij een elektrische auto), maar ook zaken als wasbeurten, tol, parkeergeld, boetes en bij te vullen motorolie of ruitensproeiervloeistof.

Zulke variabele kosten betaal je altijd zelf. Ze vallen niet onder het ‘all-in’ private lease maandtarief. Dat gaat alléén over de vaste kosten.

Vaste kosten

In principe worden alle vaste kosten die nodig zijn om met de privélease-auto te kunnen rijden ondergebracht in het leasetarief. Denk daarbij aan zaken als afschrijving, belastingen, verzekering, onderhoud en reparatie. Het maakt dan bijvoorbeeld niet uit hoe hoog een reparatie uitvalt, je betaalt elke maand hetzelfde bedrag.

Toch kunnen inbegrepen diensten van het ene leaseproduct tot het andere verschillen. Sommige aanbieders nemen geen vervangend vervoer op, andere nemen extra ‘inclusieve’ diensten op zoals winterbanden, bij weer anderen moet je voor deze extra’s betalen.

Wij adviseren om altijd te kiezen voor een product dat voldoet aan het Keurmerk Private Lease. Dan weet je zeker dat inbegrepen zijn: de kosten rijklaar maken, afschrijving, btw, wegenbelasting, WA/Casco (all-risk)-verzekering, onderhoud, reparatie, vervanging versleten banden, pechhulp en vervangend vervoer zodra een garagebezoek langer dan 72 uur duurt.

Keurmerk Private Lease

Contractuitbreidingen

Bovengenoemde opsomming is het minimale dat wordt aangeboden, leaseaanbieders met Keurmerk-producten kúnnen meer diensten opnemen in hun ‘all-inclusive’ tarief. Bijvoorbeeld een inzittenden-ongevallenverzekering.

Meestal echter worden extra’s optioneel aangeboden, tegen een kleine meerprijs. Het geadverteerde tarief is dan een vanafprijs en jij bepaalt zelf wat je wel of niet wilt bijbetalen. Bijvoorbeeld meeruitrusting (metallic lak, accessoires) of aanvullende diensten (winterbanden, sneller vervangend vervoer, een lager eigen risico enzovoort).

Het loont dus om vooraf uit te zoeken of de zaken die jij wilt hebben bij specifieke privéleaseproducten reeds inclusief zijn of dat hiervoor je maandbedrag omhoog gaat. De meeste aanbieders hebben een online configurator die het uiteindelijke maandbedrag eenvoudig voor je uitrekent. Overigens bieden diverse automerken budgetpakketten aan: private lease-producten waarin de belangrijkste zaken zijn opgenomen maar verder niets. Die zijn het laagst geprijsd.

Eventueel overige kosten

Een private leasecontract ga je altijd aan voor een bepaald aantal te rijden kilometers per jaar. Als je na een jaar minder kilometers hebt gereden, dan krijg je daarvoor alleen geld terug als dit uitdrukkelijk vermeld staat in de aanvullende voorwaarden van de private lease-aanbieder. Heb je meer kilometers gereden dan afgesproken dan betaal je hiervoor altijd een meerprijs per kilometer. Deze verschilt per aanbieder en soms per pakket.

Een goede inschatting is dus op z’n plaats. Temeer omdat – als het verschil tussen het kilometrage en het daadwerkelijk gereden aantal kilometers erg hoog is – de leasemaatschappij voor de resterende looptijd van het contract een hoger maandbedrag in rekening kan brengen.

Dit hoef je niet te betalen

Gelukkig zijn er ook zaken die je bij privélease níét hoeft te betalen. Zoals bijtelling: deze geldt alleen bij gebruik van een auto van de zaak. Gewoonlijk zul je evenmin afleverkosten moeten betalen, die zitten immers in bijna alle ‘inclusieve’ tarieven begrepen. Wel vragen sommige private lease-aanbieders bij het aangaan van het contract een waarborgsom voor de auto. Ook hier adviseren we je een product met Keurmerk Private Lease te kiezen, want daarbij is de borg gemaximaliseerd.

Samenvattend staan geadverteerde, ‘all-inclusive’ private lease-tarieven voor de vaste kosten die in elk geval nodig zijn om de auto te rijden. Extra opties of diensten vergen een kleine maandelijkse meerprijs. Daarnaast betaal je zelf de variabele kosten. Om goed zicht op de uiteindelijke leasekosten te houden is het belangrijk vooraf goed in te schatten hoeveel kilometer je jaarlijks gaat rijden. Tot slot kan de keuze voor een leaseproduct met Keurmerk Private Lease de risico’s inperken.

Zie ook ons artikel: Private lease, wat zijn de voordelen en nadelen?