Mercedes-Benz heeft op de autoshow van Los Angeles de nieuwe generatie CLS onthuld. Het is de eerste auto van het merk met een nieuwe ontwerptaal.

Met de derde generatie CLS grijpt Mercedes-Benz terug naar het origineel. Het ontwerp is duidelijk geïnspireerd op dat van de eerste generatie. Het is bovendien het eerste model met de nieuwe ontwerptaal van het merk: minder lijnen en gewelfde oppervlakken. Andere elementen: de grille die aan de onderkant 'open' is en de brede achterlichten. De driehoekige koplampen gaan we ook vaker terugzien.

Mercedes-Benz stopt de nieuwe CLS vol met techniek uit topmodel S-Klasse. Geavanceerde ondersteltechniek, de nieuwste intelligente rijhulpsystemen en luxe opties zoals het energizing-programma zijn beschikbaar op de nieuwe generatie CLS. Met die laatste functies worden klimaat, geur, sfeerverlichting, massagestanden op elkaar afgestemd om een bepaalde sfeer te creëren.

Mercedes-Benz biedt bij de verkoopstart van de nieuwe CLS, in maart 2018, drie verschillende motoren aan. Het zijn allemaal zescilinders, later komen er ook minder krachtige motoren met twee cilinders minder. De enige benzineversie is vooralsnog de CLS 450, met 48 volt mild-hybrid systeem waarmee kortstondig 250 Nm extra trekkracht beschikbaar is. De enige benzineversie levert 367 pk. Er zijn twee diesels, de 350 d met 286 pk en de 340 pk sterke 400 d.

De nieuwe CLS heeft nog een ander nieuwtje: de auto is voortaan geschikt voor vijf personen. De eerdere CLS-generaties hebben maar twee zitplaatsen achterin, bij de nieuwe CLS kan ook in het midden nog iemand zitten. De bank kan omlaag geklapt worden voor meer bagageruimte, standaard slikt de viedeurs coupé al 520 liter. De bestuurder en bijrijder kijken naar een dashboard dat veel overeenkomsten vertoont met dat van de topmodellen van Mercedes-Benz. Dus inclusief het enorme glazen paneel, waarachter twee 12,3 inch grote beeldschermen zijn geplaatst. De ventilatieroosters, in de vorm van een straalmotor, komen uit de S-Klasse Coupé en zijn in het donker verlicht.

De nieuwe CLS staat vanaf maart 2018 in de Nederlandse showrooms, eerst als rijk uitgeruste Edition 1. De prijzen worden begin volgend jaar bekend gemaakt.