Geld lenen tegen 0 procent rente: het kan niet meer

Waar zijn toch de financieringsacties met 0% rente gebleven? Waarom zijn er geen kosteloze kredieten meer nu de rente historisch laag is? Hoezo wordt er tegenwoordig rente berekend over een 50/50 Deal? En vooral: zijn er voordelige alternatieven? Hier lees je er alles over.

Razend populair waren ze, financieringsacties tegen 0 procent rente. Zoals ‘Betaal nu de helft en de rest pas over 1 (of 2) jaar, zonder rente’ – ook bekend als ‘uitgestelde betaling’ of ‘50/50 Deal’. Of het ‘kosteloze krediet’ waarbij financiering ‘zonder rente’ werd aangeboden. Tot 1 september vorig jaar.

Sinds die datum worden niet langer leningen aan consumenten aangeboden tegen 0 procent rente door autofinanciers die aangesloten zijn bij de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN). De kredietmaatschappijen van bijna alle grote automerken vallen hieronder.

Waarom zijn de regels veranderd?

Een financiering of 50/50 Deal is in feite een lening, waardoor je al geld kunt besteden dat je nog niet bezit. Uiteindelijk moet je het geleende bedrag altijd terugbetalen, plús rente. Dat is de vergoeding aan de kredietverstrekker om diens geld tijdelijk in te mogen zetten. Zelfs wanneer 0 procent rente berekend wordt maakt de kredietverstrekker kosten. Niet voor niets wordt bij elk financieringsaanbod vermeld: ‘Let op! Geld lenen kost geld’.

De Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, vindt dat een actierente van 0 procent suggereert dat er geen verplichtingen verbonden zijn aan de financiering. Maar als je de lening niet (tijdig) terug kunt betalen word je uiteindelijk opgezadeld met een aanvullende lening tegen hogere rente of – als de auto verkocht moet worden – een restschuld. Daarom bieden VFN-kredietverleners niet langer financieringsacties of 50/50 Deals aan met 0 procent rente.

Wat zijn de alternatieven?

Deze nieuwe gedragscode betekent beslist niet dat er geen voordelige mogelijkheden meer zijn om je auto te financieren. We zetten ze voor je op een rij.

Financieringsacties met lage rente

0% rente is passé, maar lage rente niet. Er zijn dan ook genoeg acties waarbij een autofinanciering wordt aangeboden met een actierente van bijvoorbeeld 3,9 procent of 1 procent. Aangezien de normale rente op leningen momenteel zo’n 5 tot 10 procent bedraagt profiteer je elke maand weer van een laag rentetarief. De looptijden van een ‘aflopend krediet’ zijn meestal 3 jaar of langer, zodat je ruim de tijd hebt het resterende bedrag bijeen te sparen. Bovendien kun je steeds vaker tussentijds extra aflossen zonder boete.

Hier vind je de huidige financieringsacties

50/50 Deals met rente

Een enkele keer wordt nog een 50/50 Deal aangeboden volgens het idee ‘Betaal nu de helft en de rest later’; wel is hier tegenwoordig een rentevergoeding voor vereist. Bovendien kan gevraagd worden om direct na aanbetaling van de eerste helft te beginnen met aflossen, je betaalt de tweede helft dus in maandelijkse termijnen terug in plaats van in één keer. In zo’n geval is er geen verschil meer met de financieringsacties hierboven.

Hier vind je huidige 50/50 Deals

Private lease

Privélease is geen lening of financiering, maar wel een alternatief om de kosten van autorijden in de hand te houden. In plaats van de auto te kopen betaal je voor het gebruik van de auto. In de maandelijkse vergoeding van alle vaste autokosten (de leaseprijs) zit financiering(srente) begrepen. Ook private lease wordt steeds vaker aangeboden tegen actietarief of met ander voordeel.

Hier lees je meer over private lease en hier vind je actuele private lease acties