De nieuwste speciale Lotus die verschijnt is de Exige Cup 430 Type 25. Deze 'limited edition' is geïnspireerd op de legendarische Lotus Type 25, waarmee van 1962 tot en met 1967 veel overwinningen in de Formule 1 zijn behaald.

Het is officieel een straatauto, eigenlijk meer geschikt voor circuitgebruik en tenslotte bedoeld voor verzamelaars: de Lotus Exige Cup 430 Type 25. Het Britse sportmerk bouwt slechts 25 exemplaren van deze Exige. Exclusief de Nederlandse bpm maar inclusief btw is deze editie voor circa 150.000 euro beschikbaar voor enkele gelukkige kopers. 

De oorspronkelijke Type 25

In de basis gaat het om de Lotus Exige Cup 430, maar dan geïnspireerd op de Lotus 25 uit de jaren '60. Dat was de eerste Formule 1-auto met een monocoque. Zo'n zelfdragend chassis is tegenwoordig normaal in de racerij maar werd toen geïntroduceerd door Lotus-oprichter Colin Chapman. Coureurs als Jim Clark waren zeer succesvol in de Type 25, de auto waarmee Lotus ook voor 't eerst een constructeurstitel binnenhaalde. 

Ons bedrijfs-dna is te vinden in de Exige Cup 430 Type 25

Lotus-CEO Jean-Marc Gales zegt nu: "Het [de Type 25] is een perfect voorbeeld van Lotus' ontwerpfilosofie: lichtgewicht maar vreselijk sterk en zonder gelijke op de racebaan. Datzelfde ethos, ons bedrijfs-dna, is te vinden in de Exige Cup 430 Type 25, die lichter is dan z'n voorgangers en nog sterker."

De limited edition

De speciale Exige mag dan net wat beter presteren op Lotus' eigen Hether-circuit, de officiële motorspecificaties en prestaties zijn gelijkwaardig aan die van de reguliere Exige Cup 430. Voor de Type 25-uitvoering zijn een supercharger en intercooler ontwikkeld. Downforce en aerodynamica zijn versterkt met zaken als lucht 'curtains' en louvres vooraan en 'uitgeknipte' delen achteraan. 

Lotus Exige Cup 430 Type 25

De Exige Cup 430 Type 25 wordt met handmatig te schakelen transmissie geleverd. Variabele traction control is standaard, evenals een lichtgewicht titanium uitlaat. De auto is verkrijgbaar in Lotus Racing Green en Old English White. Subtiele strepen en accenten sieren de auto. De gesmede aluminium wielen in het zwart hebben contrasterend gekleurde remklauwen. 

De carbon racestoelen zijn bekleed met zwart alcantara; ook die zijn voorzien van contrast-accenten, net als andere interieurdelen. De houten schakelpookknop herinnert aan de tijden van de Formule 1. De Exige Cup 430 Type 25 is standaard uitgevoerd met airco, in-car entertainment inclusief iPod- en Bluetooth-connectiviteit, plus cruise control.