Steeds vaker ondersteunen nieuwe auto’s het gebruik van Apple Carplay en Android Auto. Het eerste is standaard op elke iPhone beschikbaar, Android Auto is een aparte app die je zelf op je telefoon moet installeren. In Nederland is de app officieel nog niet beschikbaar, maar via een kleine omweg is hij wel te installeren en daarna gewoon te gebruiken. In een paar eenvoudige stappen leiden we je door het proces.

Stap 1 - Je beveiligingsinstellingen aanpassen

Omdat we Android Auto niet kunnen installeren vanuit de Google Play Store moeten we tijdelijk een beveiligingsinstelling aanpassen. Hierdoor is het mogelijk om ook alternatieve apps te installeren.

Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Beveiliging’ en zoek naar de optie ‘Onbekende bronnen’. Deze functie zal standaard uitgeschakeld zijn. Schakel het vinkje in, accepteer de waarschuwing en je bent klaar voor de volgende stap.

Nieuwere Android-versies (v.a. 8.1)

Bij Android-versies vanaf 8.1 (Oreo) werkt het installeren vanuit onbekende bronnen net iets anders. Je moet hier de browser (bijvoorbeeld Chrome) waarmee je Apkmirror.com bezoekt toestemming geven om onbekende apps te installeren. Ga hiervoor naar Instellingen > Apps en meldingen > Geavanceerd > Speciale app-toegang > Onbekende apps installeren. Geef hier de browser waarmee je Apkmirror.com bezoekt toestemming om apps te installeren en ga verder met stap 2. 

Let op: vergeet niet om de functie weer uit te schakelen nadat je Android Auto geïnstalleerd hebt!

Stap 2 - Android Auto downloaden

Android Auto is te downloaden via de website APKMirror.com, genoemd naar de installatiebestanden (.apk-bestanden) die Android gebruikt. De website is betrouwbaar, maar je moet wel goed door de reclame heen kijken.

Klik hier om naar de Android Auto-downloads te gaan

Onderaan deze pagina’s staan alle versies van Android Auto. In principe kies je altijd voor de nieuwste variant. Android Auto is er in twee uitvoeringen, bedoeld voor verschillende processoren. Om te ontdekken welke variant jij nodig hebt kun je de app Droid Hardware Info installeren, deze is gewoon beschikbaar in de Play Store en kun je hier direct installeren

Stap 3 - Android Auto installeren

De Motorola G5 Plus die wij gebruiken heeft een ARMv7-processor, dus downloaden we de corresponderende .apk. Na enkele seconden is het bestand gedownload, waarna je ervoor kunt kiezen om het gelijk te installeren. De app zal hierna tussen de reguliere apps in je telefoon verschijnen. De app zal zelfs via de Play Store van updates voorzien worden.

Het installeren van onbekende apps (zie stap 1) zet je nu weer uit en je bent klaar om te gaan!

Stap 4 - Android Auto instellen

Open nu de app Android Auto op je telefoon voor de eerste keer. Je zult toestemming moeten verlenen voor het gebruik van je telefoonfuncties. Ook moet je meldingen toestaan, zodat binnenkomende telefoongesprekken en navigatie-aanwijzingen gegeven kunnen worden. Hierna kun je Android Auto afsluiten of direct koppelen met het infotainmentsysteem van de auto.

Stap 5 - Android Auto koppelen met de auto

Android Auto wordt vooralsnog altijd via een usb-kabel met de auto verbonden. Zorg ervoor dat je telefoon ontgrendeld is als je hem koppelt, dan zal het systeem in je auto vanzelf begrijpen dat er een Android Auto-toestel is verbonden. Je doorloopt de eerste keer een paar eenvoudige stappen waarna het thuisscherm van Android Auto verschijnt.

Op het thuisscherm zie je onder meer de buitentemperatuur, de weersvoorspelling en ook de contactpersonen met wie je het laatst hebt gebeld. Tijdens het navigeren verschijnt hier, in tekst, de volgende handeling die je moet verrichten.

Met de vijf knoppen onderin het scherm kun je schakelen tussen drie mogelijkheden: navigatie, telefoon en muziek. Met de rechter knop kun je terugkeren naar de infotainmentfuncties van de auto en de middelste brengt je terug naar het thuisscherm van Android Auto.

Houd je een van de knoppen langer ingedrukt, dan kun je kiezen uit diverse apps met eenzelfde doel. Zo kun je in plaats van het standaard Google Maps ook gebruikmaken van bijvoorbeeld Waze en in plaats van Spotify bijvoorbeeld TuneIn Radio gebruiken. Deze apps via de reguliere manier installeren op je telefoon is voldoende, zij zullen dan vanzelf in Android Auto verschijnen. We wensen je veel plezier en gemak.