BMW

Als je een jonge BMW met een dieselmotor hebt, is de kans groot dat je binnenkort een brief krijgt van de plaatselijke dealer met het verzoek om je te melden. In Nederland worden 6.764 auto's teruggeroepen ter controle, wegens mogelijk brandgevaar.

Na enkele autobranden in Zuid-Korea heeft BMW besloten om wereldwijd auto’s terug te roepen naar de garage voor een controle. In Nederland gaat het om 6.764 auto’s, allemaal dieselmodellen van recente bouwjaren. Het betreft de BMW 3, 4, 5, 6 en 7 Serie en de X3, X4, X5 en X6. Bij de viercilinder dieselmotoren gaat het om auto’s die tussen april 2015 en september 2016 zijn geproduceerd. Voor de zescilinders ligt de productiedatum van de betrokken auto’s tussen juli 2012 en juni 2015. Als je niet zeker weet wanneer je auto is geproduceerd en of je een vier- of zescilindermotor hebt, dan kun je dit nakijken door je kenteken in te voeren op de website van de overheidsdienst RDW.

  • Modellen: 3 Serie, 4 Serie, 5 Serie, 6 Serie, 7 Serie, X3, X4, X5, X6
  • Motoren: vier- en zescilinder diesel
  • Bouwjaren: apr 2015 - sep 2016 (viercilinders), jul 2012 - jun 2015 (zescilinders)

Het probleem dat kan optreden wordt veroorzaakt door de EGR-koeler. Uit het koelsysteem kan vloeistof lekken, die zich mengt met olie- en koolstofresten. Dit mengsel kan gaan smeulen, waardoor het inlaatspruitstuk kan smelten. In uitzonderlijke gevallen kan er zelfs brand optreden, zoals bij enkele auto’s in Zuid-Korea is gebeurd.

De EGR-koeler is onderdeel van het EGR-systeem, dat op alle moderne dieselmotoren zit en zorgt voor minder uitstoot van schadelijke stikstofoxiden. De koeler verlaagt de temperatuur van het uitlaatgas voordat het naar de motor wordt geleid.

BMW rolt de terugroepactie de komende weken uit, de betreffende eigenaren krijgen automatisch bericht. De controle en de eventuele vervanging van onderdelen is gratis.