Lamborghini komt met de ultieme uitvoering van de Aventador. Het is de overtreffende trap van de Aventador SV, het vorige gelimiteerde topmodel. Maak kennis met de SV: 770 pk, 720 Nm en 0 tot 200 in 8,6 seconden. Nee, dat laatste is geen typfoutje.

Lamborghini presenteert tijdens de Monterey Car Week in Californië zijn nieuwe topmodel SVJ, op basis van de Aventador. Met deze gelimiteerde oplage (900 stuks) gaat het merk nog een stapje verder dan bij de SV-uitvoering. Nóg eens 20 pk meer vermogen, 8 kg minder gewicht en 40 procent meer neerwaartse druk.

De cijfers zijn indrukwekkend, zoals je waarschijnlijk al verwacht. daar gaan we: 770 pk vermogen bij 8.500 tpm, 720 Nm koppel en een wagengewicht van 1.525 kilogram. Accelereren van 0 naar 100 km/u kan in 2,8 seconden, vanuit stilstand naar 200 km/u duurt slechts 8,6 seconden en de topsnelheid is meer dan 350 km/u. En dat allemaal zonder turbo’s, de V12-motor in de SVJ is in de basis hetzelfde blok als Lamborghini in de Aventador gebruikt.

De aerodynamische aanpassingen zijn duidelijk zichtbaar, de bredere voorkant en enorme achtervleugel onderscheiden SVJ van de auto waarop hij gebaseerd is. Een geavanceerd systeem monitort de luchtstromen en neerwaartse druk en stuurt beweegbare kleppen en spoilers aan om continu de optimale aerodynamica te realiseren. Dat heeft effect, want de Lamborghini SVJ is met een rondetijd van 6:44:97 de snelste productie-auto ooit op het Duitse circuit Nürburgring.

Je bent benieuwd naar de prijs? Die bedraagt 350.000 euro exclusief belastingen. Alsof de SVJ met een productie-oplage van 900 stuks niet exclusief genoeg is, biedt het merk ook nog de verder opgetuigde SVJ 63 aan (het witte exemplaar op de foto's). Hiervan bouwt Lamborghini er 35. De eerste exemplaren van de SVJ worden begin 2019 geleverd.