Uitlaatpijp

Het Europees Parlement wil dat nieuwe auto’s fors minder CO2 gaan uitstoten. Na 2021 moet de CO2-uitstoot van nieuwe modellen met 37,5 procent omlaag. Dit betekent dat fabrikanten nog meer dan nu hybridetechniek en elektrische auto’s moeten ontwikkelen.

Het Europees Parlement en de lidstaten van de Europese Unie zijn eruit: de CO2-uitstoot van auto’s gaat na 2021 verder omlaag. Tussen 2021 en 2030 moeten auto’s 37,5 procent minder CO2 gaan uitstoten. De CO2-uitstoot van bedrijfswagens moet in dezelfde periode met 31 procent omlaag.

Het gevolg zal zijn dat de autofabrikanten nog meer dan nu moeten gaan inzetten op elektrische auto’s en plug-in hybrides. De enige manier om de uitstoot zo ver omlaag te brengen is door auto’s te elektrificeren. Daar zit volgens Acea, de Europese branche-organisatie van autofabrikanten, dan ook het knelpunt. De organisatie stelt in een verklaring dat het besluit op politieke gronden is genomen, zonder technische en andere factoren mee te nemen.

De Acea noemt de nieuwe eisen ‘totaal onrealistisch’. De organisatie benadrukt dat er meer voor nodig is om deze doelen te bereiken, zoals de acceptatie van consumenten om elektrisch te willen rijden, betaalbaarheid van dergelijke techniek en een goed laadnetwerk. In Nederland zijn dat geen onoverkomelijke hordes, maar in veel andere Europese landen is er nog een lange weg te gaan.